Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів активно працює над тим, щоб забезпечити належний рівень контролю та професіоналізму серед фітосанітарних інспекторів, які виконують важливу роль у виявленні і запобіганні поширенню регульованих шкідливих організмів.
Так, з 1 по 9 травня 2025 року в рамках ініціативи Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука та першого заступника Голови Держпродспоживслужби Олега Осіяна відбулися навчання для державних фітосанітарних інспекторів області відповідно до затвердженої програми за темою: «Ознаки ураження регульованими шкідливими організмами об’єктів регулювання відповідно до кодів УКТЗЕД».
Захід проводився на базі Державної установи «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія».
Основною метою цих навчань було підвищення професійної компетентності фітосанітарних інспекторів.
Важливим елементом програми стало ознайомлення інспекторів з ознаками ураження рослин та продуктів їх переробки регульованими шкідливими організмами.
У ході навчання фітосанітарні інспектори поновили свої знання з питань:
Також, важливою частиною навчання стали практичні заняття, які проводили фахівці лабораторії. Державні фітосанітарні інспектори ознайомилися з колекційним матеріалом шкідливих організмамів.
Фахівцями фітосанітарної лабораторії для фітосанітарних інспекторів підготовлено відповідну пам’ятку: «Перелік об’єктів регулювання відповідно до кодів УКТЗЕД та регульовані шкідливі організми, які можуть переноситись чи поширюватись з ними».
По завершенню теоретичних та практичних занять учасники навчання пройшли тестування, що дозволило перевірити засвоєні знання.
За дорученням Голови Держпродспоживслужби, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Роман Гурський вручив державним фітосанітарним інспекторам сертифікати, що підтверджують рівень їх підготовки.