Миколаївщина: стосовно державного моніторингу кормів
опубліковано 06 вересня 2023 року о 16:48

Виконання Планів  державного моніторингу кормів, плану  державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах  тваринного походження, плану державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження є надзвичайно важливим, це дає змогу експортувати  сільськогосподарську продукцію, харчові продукти, корми  та  розширювати міжнародні ринки.

З метою підвищення рівня безпеч­ності харчових продуктів рослинного походження, задоволення суспільної потреби у безпечних харчо­вих продуктах та в рамках проведення моніторингових лабораторних досліджень, запланованих на 2023 рік, спеціалісти Головного управління Держпродспожвслужби в Миколаївській  області проводять оцінку стану забруднення харчових продуктів рослинного походження хімічними (токсичними) елементами, фосфорорганічними сполуками, хлорорганічними сполуками, мікотоксинами, радіонуклідами, піретроїдами та пестицидами.

Пестициди, стимулятори росту, мінеральні добрива можуть забруднювати харчові продукти при використанні їх у сільському господарстві для обробки рослин та внаслідок забруднення ґрунту, води, атмосферного повітря та надходити в організм людини. Також продукти, що забруднені радіонуклідами понад допустимі рівні, у харчуванні використовувати не можна, а потрібно направляти на промислову переробку або дезактивувати.

Спеціалістами Первомайського районного управління при відборі зразків враховується існуюче національне законодавство, застосовуються інструкції та методи, що регулюють порядок відбору зразків харчових продуктів, кормів та об’єктів, які підлягають ветеринарному нагляду в Україні. Відбір зразків проводиться в сільськогосподарських підприємствах Первомайського району Миколаївської області, які спеціалізуються на вирощуванні зернових культур (ячмінь, пшениця, кукурудза, соняшник), овочів та фруктів (буряк, морква, капуста, кабачки, яблука, груші) та в операторів ринку, які здійснюють обіг харчових продуктів рослинного походження.

У випадку отримання повідомлення про невідповідність продукції, встановлення перевищення максимальних норм забруднюючих речовин в рослинницькій продукції Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області приймається рішення щодо поводження з невідповідною продукцією.

На  2023 рік по Миколаївській області згідно Плану Державного моніторингу кормів заплановано відбір 27 зразків кормів та кормових матеріалів із них по Первомайському району – 14 зразків.

Згідно Плану  державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах  тваринного походження по Миколаївській області заплановано – 214 зразків із них по Первомайському району заплановано – 32, виконано – 16, Плану державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження по Миколаївській області – 1296 зразків, по району – 402, виконано – 156, Плану державного моніторингу рибних продуктів на 2023 рік по області – 21 зразок по Первомайському району – 3.

Постійно головні спеціалісти Первомайського районного управління проходять навчання  «Щодо планування та організації відборів зразків, доставки їх згідно графіків, оформлення документів, забезпечення умов транспортування зразків». Забезпечується  елемент неочікуваності  при відборі зразків. Розглядається  порядок дій  у випадку одержання позитивних результатів моніторингових досліджень та проведення розслідування таких випадків. Відбором зразків для моніторингових досліджень охоплюються різні суб’єкти господарювання (великі потужності, середні і малі), в тому числі і підприємства-експортери.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux