Миколаївщина: попередження спалахів кишкової інфекції в місцях тимчасового перебування людей
опубліковано 22 березня 2023 року о 15:17

Через повномасштабну війну в Україні багато людей були вимушені залишити свої домівки та змінити місце проживання. Внутрішньо переміщені особи (далі – ВПО) з’явилися в багатьох громадах нашої держави. Зростання кількості внутрішньо переміщених осіб, велике скупчення людей у вагонах поїздів та в місцях для ночівлі, відсутність сталого доступу до проточної води і засобів гігієни можуть загрожувати спалахами і швидким поширенням інфекційних хвороб. 

В Миколаєві рішенням Миколаївської міської ради № 278 від 04.04.2022р. визначено 16 місць для перебування переселених осіб. На даний час працюють 2 таких  місця. В них мешкають біля 170 осіб. Періодично, з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя осіб, які там перебувають, фахівці Держпродспоживслужби в Миколаївській області проводять збір інформації щодо умов перебування людей, надаються консультації стосовно санітарних питань, проводять бесіди щодо профілактики інфекційних захворювань, надаються пам’ятки  з необхідною інформацією. Головною метою проведення такої роботи у воєнний час є забезпечення стабільного санітарно-епідемічного благополуччя населення, попередження виникнення спалахів гострої кишкової інфекції, Потрібно пам’ятати, що в місцях тимчасового перебування ВПО повинен бути організований скринінг людей на наявність ознак інфекційних захворювань (тестування, огляд медичним працівником).

Усі, хто має симптоми гострих респіраторних або інших захворювань (гарячка, ломота в тілі, діарея тощо), мають бути ізольовані в окремому приміщенні. Їм має бути надана медична допомога.

Важливо додержуватися правил гігієни при організації харчування.

Якщо у вас почалися ознаки харчового отруєння (діарея та/або блювання),  головне – запобігти зневодненню. Намагайтеся пити багато рідини. У разі погіршення стану (кров в калі, підняття температури вище 38,5°С, відсутність або дуже рідке сечовипускання, висока сухість у роті та горлі, запаморочення, коли встаєте) – якомога швидше зверніться по медичну допомогу.

При наявності проблем, порушень при організації харчування, проживання та умов перебування в місцях тимчасового перебування ВПО необхідно  звертатися  до органів місцевого самоврядування  та Держпродспоживслужби.


На малюнку зображені силуети сім'ї - мама, тато, дві дочки і син на фоні мапи України
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux