Головними спеціалістами відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області неухильно виконуються плани-графіки відбору зразків моніторингових досліджень на потужностях з виробництва харчових продуктів Первомайського району.
В термін – з 30.05 по 03.06.2025 проведено відбір зразків згідно планів Державних моніторингів на ІІ квартал 2025 року. Всього в ІІ кварталі відібрано – 14 зразків, з них відповідно до моніторингу залишків ветеринарних препаратів відібрано – 4 зразка яєць курячих, 4 зразка молока, по 1 зразу м’язи ВРХ, м’язи свиней, 1 зразок сеча ВРХ. Відповідно до Плану моніторингу рибних продуктів – 1 зразок риби копченої. На виконання плану моніторингу кормів для жуйних тварин, відібрано – 2 зразки. Головними спеціалістами управління забезпечено оформлення документів, доставку зразків до лабораторії з забезпечення умов транспортування. Спеціалістами дотримано елемент неочікуваності при відборі зразків. Розглянуто порядок дій у випадку одержання позитивних результатів моніторингових досліджень та проведення розслідування таких випадків. Відбором зразків для моніторингових досліджень охоплюються різні суб’єкти господарювання (великі потужності, середні і малі), в тому числі і підприємства-експортери.
Виконання Планів державного моніторингу дає змогу експортувати сільськогосподарську продукцію, харчові продукти, корми та розширювати міжнародні ринки.
Отримані результати допомагають гарантувати, що продукти відповідають вимогам експортних ринків та стандартів безпеки, виявляють потенційні ризики для безпеки харчових продуктів, такі як наявність забруднень, шкідливих речовин або невідповідність вимогам якості. Результати досліджень можуть використовуватися операторами ринку як доказ того, що продукти відповідають вимогам конкретних експортних ринків або міжнародних стандартів.
Проведення регулярних моніторингових досліджень підвищує довіру імпортерів до якості та безпеки експортованих продуктів.
Відсутність моніторингу та виявлення проблем може призвести до втрати репутації експортера та зниження попиту на його продукцію. Наявність доказів безпеки та якості, отриманих у результаті цих досліджень, допомагає знизити ризики у процесі експорту та зменшити потенційні претензії. Доведення якості та безпеки через моніторингові дослідження є ключовим фактором для виходу на нові експортні ринки та збільшення експорту.
Кого стосуються моніторингові дослідження? В першу чергу виробників.
Для забезпечення безпеки та якості своєї продукції, виробники повинні проводити ці дослідження.
Держава, через Держпродспоживслужбу, здійснює контроль за безпечністю харчових продуктів, включаючи моніторингові дослідження. Експортери для забезпечення довіри імпортерів та доведення якості, повинні мати докази безпеки та якості, отримані у результаті моніторингових досліджень. Імпортери використовують моніторингові дослідження для оцінки якості та безпеки експортованих продуктів.