Моніторинг застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки»
опубліковано 12 лютого 2024 року о 15:00

Шукайте цей знак на аптеках вашого міста! Вони беруть участь у программі.

Україна продовжує виконувати зобов'язання в рамках програми співпраці з ЄС. Нагадаємо, у 2014 році Європейський союз та Україна підписали Угоду про Асоціацію (УА), що являє собою новий етап у розвитку європейсько-українських договірних відносин, маючи на меті політичну асоціацію та економічну інтеграцію. Однією з ключових позицій є медична реформа.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області продовжує проводити моніторинг застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки». Зокрема, аналізуються розміри граничних оптово-відпускних, закупівельних та фактичних роздрібних цін, а також розміри застосованих оптово-відпускних та торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби, які ввійшли до програми реімбурсації.

За січень 2024 року опрацьовано інформацію від 29 аптечних закладів, проаналізовано понад 3,161 тисячі цін на лікарські засоби щодо дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення. Порушень державної дисципліни цін не встановлено.

Нагадуємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 №955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби» (зі змінами та доповненнями) встановлені обмежувальні торгівельні (роздрібні) надбавки:

  • на лікарські засоби (крім препаратів інсуліну), вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10%, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 15%, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків;
  • на препарати інсуліну, вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10%, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 10%, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

За недотримання процедури формування, встановлення та застосування роздрібних цін на лікарські засоби, вартість яких підлягає реімбурсації, передбачені адміністративно-господарські санкції відповідно до статті 20 Закону України «Про ціни й ціноутворення».

Спеціалісти сектору контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, в умовах воєнного стану, продовжують роботу спрямовану на запобігання порушень у сфері ціноутворення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux