Моніторинг продажу риби в Херсоні
опубліковано 03 червня 2023 року о 14:49

02.06.2023 року на виконання пункту 2 розпорядження Херсонської обласної військової адміністрації від 30.03.2023 № 140 «Про заходи щодо заборони на вилов риби, інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах у зоні контролю Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Херсонській області у весняно-літній період 2023 року» в.о. начальником Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Ігорем ШАПРАНОМ, був проведений моніторинг продажу риби на ринку м. Херсона.

Де було виявлено 4 точки збиту риби, 3 були з відповідними документами з Миколаївської області, а інші громадяни продавали водні біоресурси без документів, що підтверджують законність їх придбання та сертифікату якості. Реалізація водних біоресурсів здійснювалась без належних санітарних норм на підставі чого було викликано поліцію.

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби  в Херсонській області роз’яснено та наголошено наступне, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку та видаються експертні висновки.

На кожну партію риби свіжої та інших гідробіонтів, призначених для реалізації в межах адміністративного району, повинна бути ветеринарна довідка, а для реалізації в межах України – ветеринарне свідоцтво.

Рибу необхідно перевозити у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах, бочках, які легко мити та дезинфікувати.

Оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу. Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік. Працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.

Умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів. Термін зберігання і реалізації риби при температурі води +11-+15°C: в осінньо-зимовий період – 48 годин; у весняно-літній період – 24 години.

Не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.

на фото - люди і ятки з сирою рибою
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux