Люди в Харкові отруїлися у ресторанах, - Держпродспоживслужба
опубліковано 25 червня 2021 року о 15:47

Держпродспоживслужба провела позапланову перевірку за випадком спалаху кишкової інфекцій в Харкові, внаслідок якої постраждали 90 людей. Фахівці встановили, що основна причина спалаху – недотримання санітарно-гігієнічного режиму закладами харчування, які мали спільну кухню. Ймовірне джерело спалаху – хворий працівник.

Рішенням головного державного інспектора, головного державного ветеринарного інспектора Харківської області два ресторани тимчасово закриті. Одному з них надіслана вимога про знищення, відкликання та/або вилучення з обігу харчових продуктів що несуть загрозу здоров’ю та життю людини.

Під час перевірки виявлені порушення гігієнічних вимог щодо сировини та готових харчових продуктів, у тому числі:

· сумісне зберігання сировини та готових харчових продуктів;

· порушення температурно-вологісного режиму зберігання (відсутні гігрометри, термометри, психрометри і, відповідно, їх повірка);

· відсутнє маркування на мішках з сировиною (рис), відповідно, не можна встановити термін придатності до можливого споживання;

· столи та інше технологічне обладнання потребують миття та дезінфекції (одна кухня та холодильні потужності для обох фізичних осіб-підприємців).

«Закладами громадського харчування мають чітко дотримуватися всі санітарно-гігієнічні вимоги, які встановлені діючими нормами та законодавством. Хочу нагадати всім закладам громадського харчування, що це постійний процес. Коли мова йде про здоров’я людей, не може бути жодних послаблень», - зазначив заступник Голови Держпродспоживслужби Анатолій Вовнюк.

Нагадаємо, до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області 17.06.2021 року надійшло повідомлення про госпіталізацію осіб з діагнозом: гострий гастроентероколіт, що попередньо було пов’язано з вживанням в їжу суші.

Станом на 24.06 кількість постраждалих осіб внаслідок виникнення спалаху в Харкові склала 90 осіб, у тому числі, 19 дітей віком до 17 років. Госпіталізовано було 86 людей, у тому числі 18 дітей до 17 років. Станом на 24.06.2021 продовжують лікування 43 хворих. За результатами проведених бактеріологічних досліджень станом на 22.06.2021 у 42-х хворих виділена культура роду Salmonella. Заключні діагнози уточнюються.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux