Луганщина: оператор ринку поніс відповідальність за порушення вимог законодавства про харчові продукти
опубліковано 21 серпня 2024 року о 14:28

У вересні 2021 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області, у зв’язку зі зверненням фізичної особи про ймовірне порушення вимог законодавства про харчові продукти було здійснено позаплановий захід державного нагляду (контролю) у формі інспектування стосовно оператора ринку.

Під час проведення інспектування виявлені порушення щодо незабезпечення оператором ринку системи простежуваності на потужності під час обігу фруктів та овочів, недотримання температурних умов під час обігу фруктів та овочів в торгівельній залі, а також, що інформація про харчовий продукт вводить споживачів в оману.

У зв’язку з виявленими порушеннями, складено припис щодо їх усунення. З метою перевірки виконання вимог припису, у жовтні 2021 року здійснено інспектування на потужності, за результатами якого встановлено, що попередньо виявлені невідповідності не усунуто, вимоги припису не виконано.

Постановою Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області на оператора ринку накладено штраф у розмірі сорок вісім тисяч гривень за вчинення правопорушення, передбаченого пунктом 19 частини першої статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Оператор ринку, не погоджуючись з прийнятим рішенням, у лютому 2022 року звернувся до суду з адміністративним позовом, та просив визнати протиправною та скасувати постанову Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області про накладення штрафу.

Судове засідання, призначене на березень 2022 року, не відбулося у зв`язку із введенням воєнного стану, постійними обстрілами міста Сєвєродонецька та веденням активних бойових дій на території Луганської області, а також зупиненням роботи Луганського окружного адміністративного суду.

Після поновлення роботи Луганським окружним адміністративним судом, в липні 2024 року суд своєю ухвалою було поновлено і процес розгляду справи.

1 серпня 2024 року оператор ринку сплатив штраф до держаного бюджету у повному обсязі та відмовився від позову. Провадження у справі за позовом оператора до Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області про визнання протиправною та скасування постанови про накладення штрафу закрито. Таким чином, акти та дії працівників Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) та подальшого розгляду справи були правомірними, здійсненими в межах повноважень та у спосіб передбачений законом.

Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області в умовах воєнного стану продовжує забезпечувати реалізацію державної політики у відповідних галузях та сферах, здійснювати консультативну і роз'яснювальну роботу серед суб'єктів господарювання та споживачів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux