Луганщина: обговорено реформування шкільного харчування
опубліковано 20 березня 2023 року о 12:33

З метою реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі, 15 березня 2023 року, за ініціативою Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області проведено сумісну онлайн – нараду з Департаментом освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації   щодо   практичних заходів з організації безпечного та здорового харчування дітей в освітніх закладах.

В нараді також прийняли участь  керівники управлінь (відділів) освіти ВЦА, міських,  сільських та селищних територіальних громад Сєвєродонецького, Старобільського, Сватівського та Щастинського районів Луганської області та відповідальні особи управлінь та відділів освіти за організацію харчування у закладах освіти.

    Під час проведення наради розглянуто низку питань, а саме:

  • гігієнічні вимоги при поводженні з харчовими продуктами, запровадження та застосування постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР);
  • особливості здійснення державного контролю за діяльністю постачальників харчових продуктів та суб’єктів господарювання, що надають послуги харчування для закладів загальної середньої освіти;
  • дотримання Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти згідно постанови КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

         В ході проведення вказаного заходу особлива увага приділялася питанням виконання вимог  постанови від 24 березня 2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а саме:

  • планування меню з урахуванням технологічної документації на страви та вироби, дотримання норм харчування відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»;
  • організації харчування дітей відповідно до сучасних стандартів, формуванню принципів здорового харчування;
  • забезпечення різноманітності харчування під час складання примірного чотиритижневого сезонного меню;
  • дотримання вимог ведення відповідної документації з організації харчування;
  • з метою запобігання випадків харчових отруєнь в закладах освіти дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів при організації харчування.

         Керівникам закладів надані рекомендації щодо забезпечення учнів якісним, повноцінним харчуванням, а саме, здійсненням контролю за якістю продуктів, що надходять до закладу, умовами їх зберігання, контролю за санітарно-протиепідемічним режимом харчоблоку, фактичним виконанням меню, контролю за якістю готової продукції. В  ході наради присутні мали змогу отримати відповіді на свої запитання   від спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області. Питання щодо організації безпечного харчування, в умовах реформування шкільного харчування у закладах освіти, тримається Головним  управління Держпродспоживслужби в Луганській області на постійному контролі.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux