Київщина: за результатами проведення позапланового інспектування виявлено ряд порушень вимог законодавства про харчові продукти
опубліковано 07 червня 2023 року о 11:45

До Вишгородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області надійшло звернення (скарга), щодо придбання небезпечних м’ясних продуктів у магазинах м. Вишгород, Київської області.

Державними інспекторами Вишгородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області здійснено позаплановий захід державного контролю (інспектування) стосовно дотримання оператора ринку вимог законодавства про харчові продукти та перевірки фактів викладених у зверненні (скарзі) заявника.

За результатами проведення позапланового інспектування виявлено ряд порушень вимог законодавства про харчові продукти, основними з яких є відсутність експлуатаційного дозволу та державної реєстрації потужностей.

Також під час перевірки виявлено, що оператор ринку не дотримується відповідних положень законодавства, щодо реалізації, умов, термінів зберігання харчових продуктів та відсутнє документальне підтвердження походження даних продуктів. В магазинах не створені санітарні умови дезінфекції приміщення та належної обробки обладнання, інвентаря, інструментів, тари.

В той же час, в мережі магазинів виявлено 485 кг небезпечних харчових продуктів (м’яса, м’ясних продуктів та м’ясних напівфабрикатів без будь-якого маркування, з невідомою датою виготовлення, зі специфічним запахом зіпсованого м’яса, ослизлих, власного виробництва за відсутності нормативних та технологічних документів на виготовлення).

Виявлені на потужності небезпечні харчові продукти невідомого походження в кількості 485 кг передані на відповідальне зберігання оператору ринка під особисту відповідальність, до моменту їх утилізації (знищення).

Враховуючи матеріали позапланового заходу державного контролю та керуючись п. 3 ч. 4 ст. 11 та ч. 1 ст. 67 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 №2042-VIII, Головним державним ветеринарним інспектором Київської області прийнято Рішення про тимчасове призупинення виробництва харчових продуктів терміном 10 робочих днів.

У зв’язку з потеплінням, купуючи продукти, необхідно звертати увагу, чи працює холодильник, чи температура на термометрі відповідає зазначеній на товарному ярлику. За потреби продавець зобов’язаний надати споживачеві інформацію про походження товару.

Також наголошуємо, що існують санітарні вимоги правил роздрібної торгівлі м’яса і м’ясопродуктів. Зокрема, м'ясо повинні зберігати виключно в холодильнику за відповідного температурного режиму. На всю м’ясну продукцію має бути свідоцтво про походження товару, висновки ветеринарного лікаря. Оскільки разом із м’ясом реалізують м’ясопродукти, на кожен виріб має бути технологічна картка, де є інформація про назву виробу, виробника, склад, умови зберігання, дата виготовлення.

на фото співробітник ДПСС перед лотками з м'ясом на фото - лотки з м'ясом на фото співробітник ДПСС перед лотками з м'ясом
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux