«Контроль благополуччя тварин під час забою»: фахівці Держпродспоживслужби Прикарпаття провели навчання

опубліковано 19 грудня 2025 року о 12:19

16–17 грудня 2025 року спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Івано-Франківщини спільно з працівниками Івано-Франківської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби та Івано-Франківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини провели навчання для офіційних лікарів ветеринарної медицини.

Мета навчання – підвищення знань лікарів та забезпечення належного рівня державного контролю на бійнях, зокрема:

  • виконання вимог щодо благополуччя тварин під час транспортування на забій та під час забою;
  • забезпечення простежуваності продукції та належного офіційного контролю.

Під час заходу спільно опрацювали вимоги вітчизняного законодавства щодо держконтролю харчових продуктів та живих тварин, а також регламентів ЄС 178/2002, 852/2004, 853/2004 та директив щодо благополуччя тварин EU, а також обговорили Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» та основні положення Закону України «Про ветеринарну медицину» і майбутні зміни в частині благополуччя тварин;

Розглянули вимоги таких наказів:

  • № 224 від 08.02.2021 – щодо благополуччя с/г тварин під час утримання;
  • № 628 від 29.08.2022 – щодо благополуччя тварин під час забою та умертвіння;
  • № 2266 від 29.07.2024 – щодо благополуччя робочих тварин родини коневих (Equidae);
  • № 3933 від 11.10.2024 – щодо дотримання вимог законодавства про благополуччя тварин.

Окремо детально опрацювали вимоги до забезпечення благополуччя тварин під час забою та транспортування до бійні, гармонізовані з Регламентом (ЄС) № 1099/2009, зокрема:

  • недопущення зайвого болю та страждань тварин;
  • належні умови утримання (чистота, температура, захист від падінь і травм);
  • поводження з тваринами та їх утримання повинно відповідати типовій поведінці таких тварин;
  • годівля та поїння відповідно до природних потреб тварин;
  • недопущення негативного впливу інших тварин на їхнє благополуччя.

Також під час заходу фахівці розглянули:

  • вимоги до кваліфікації працівників, що здійснюють забій тварин (забивач худоби);
  • обов’язки операторів ринку щодо технічного обслуговування, перевірки, ремонту та калібрування обладнання для знерухомлення та оглушення тварин, а також зберігання відповідної документації не менше трьох років;
  • необхідність розробки та впровадження стандартних операційних процедур із ризик-орієнтованим підходом.

Під час практичної частини офіційні лікарі відпрацювали:

  • паразитологічну оцінку м’ясотуш та продуктів забою при ураженні саркоцистами, трихінелами, цистицерками;
  • правильний відбір зразків на саркоцистоз та умови їх транспортування до державної лабораторії;
  • різні методики фарбування мазків та провели подальшу мікроскопію;
  • диференційну діагностику уражень паразитами та поводження з невідповідною продукцією.

Таке системне навчання спрямоване на посилення державного контролю на бійнях та забезпечення належного рівня благополуччя тварин і безпечності продукції для споживачів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux