«Конференція щодо сказу в Україні: співпрацюй, навчайся, ліквідуй!»
опубліковано 19 жовтня 2023 року о 17:50

18-19 жовтня 2023 року відбувся захід «Конференція щодо сказу в Україні: співпрацюй, навчайся, ліквідуй!», який організований ВООЗ у співпраці з Держпродспоживслужбою, МОЗ, Центром громадського здоров’я МОЗ (ЦГЗ) та у партнерстві з Продовольчою та сільськогосподарською організацією (FAO) і Всесвітньою організацією охорони здоров'я тварин (WOAH) за фінансової підтримки Уряду Німеччини.

Конференція спрямована на сприяння тіснішій міжсекторальній співпраці шляхом просування та зміцнення систем громадського здоров’я та підходу «Єдине здоров’я». Оскільки,ситуація щодо сказу ускладняється у зв’язку з агресією та повномасштабним вторгненням росії в Україні, а відтак збільшилась чисельність бродячих та здичавілих тварин.

Під час заходу учасники мали змогу обмінятися знаннями та досвідом щодо успіхів ефективних стратегій та інноваційних підходів у боротьбі зі сказом, зокрема Держпродспоживслужба відновила проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин. У співпраці та координації з обласними військовими адміністраціями визначені безпечні території для розкладки приманок з вакцинами вручну.

На сьогодні всі державні установи ветеринарної медицини повною мірою забезпечені антирабічною вакциною для проведення профілактичних парентеральних щеплень. Вакцина проти сказу є безкоштовною, і кожен громадян України може звернутися до лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби кожного регіону для здійснення щеплення домашньої тварини.

Завдяки спільним обговоренням під час конференції учасники розглянемо подальшу взаємодію у частині розробці спільних стратегій та використання ресурсів один одного для підтримки ініціатив щодо боротьби зі сказом, що зрештою сприятиме прогресу до світу, вільного від сказу.

Додатково.  Більше дізнатися про сказ у спільних інфографіках із європейським проєктом EU4SaferFood можна на розділі вебпорталу Держпродспоживслужби "Епізоотична ситуація на території України".

Також ВООЗ в Україні оголошує конкурс дитячих малюнків на тему «Правильне поводження з тваринами». Малюнки (фото малюнків або відскановані малюнки) потрібно надсилати на електронну пошту ukrevents@who.int до 31 жовтня включно.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux