Кіровоградщина: санітарне та епідемічне благополуччя області – серед пріоритетних завдань органів місцевої влади
опубліковано 11 липня 2023 року о 11:36

Про це йшла мова під час засідання Державної та обласної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Члени Комісій опрацювали питання готовності місцевих органів виконавчої влади забезпечити санітарне та епідемічне благополуччя населення в літній період. Участь у засіданнях в режимі онлайн взяв перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Андрій Багрій.

Зазначимо, що задля профілактики спалахів гострих кишкових інфекцій та отруєнь у період дії воєнного стану спеціалісти Держпродспоживслужби співпрацюють з органами місцевої влади/самоврядування в питаннях утримання об’єктів водопостачання та водовідведення, захисних споруд цивільного захисту, місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, відновлення роботи закладів освіти, оздоровлення та відпочинку дітей і дорослих, організації харчування тощо.

Так з початку поточного року фахівці Держпродспоживслужби у складі комісій обстежили 633 об’єкти водопостачання. За результатами виявлялися порушення, в тому числі невиконання зауважень, наданих після попередніх обстежень. Водночас за інформаціями органів місцевого самоврядування в минулому році у належний санітарно-технічний стан було приведено 165 систем водопостачання, 191 водозабірну споруду, 1 197 громадських колодязів.

Також продовжується робота щодо проведення виробничого лабораторного контролю питної води, щорічної профілактичної дезінфекції джерел і мереж водопостачання, чищення громадських колодязів.

Об’єктів централізованого водовідведення було обстежено 15. Більшість із них напівзруйновані, порушений процес очистки, знезараження каналізаційних стоків, не проводиться виробничий лабораторний контроль стічних вод. Виливи стічних каналізаційних вод без очищення та знезараження на відкриті земельні ділянки та у водні об’єкти можуть становити загрозу інфекційних захворювань серед населення громад.

Про виявлені порушення та рекомендації щодо їх усунення поінформовано керівників підприємств та органи місцевого самоврядування.

В теплий період року актуальності набуває питання своєчасності вивезення сміття та благоустрій територій населених пунктів. Системна планова санітарна очистка населених пунктів організована не по всій території області - це в першу чергу стосується сільської місцевості, де вивіз сміття фактично відбувається самотужки населенням і суб'єктами господарювання, сільські сміттєзвалища не утримуються й не облаштовуються згідно з чинними вимогами.

Це певною мірою стає причиною виникнення стихійних сміттєзвалищ, які забруднюють ґрунти, атмосферне повітря, а також є джерелом харчування гризунів, безпритульних тварин і, в подальшому, сприяють розповсюдженню різних захворювань людей і тварин.

Влітку загрозою для здоров'я і життя людей є несанкціоновані та необлаштовані місця відпочинку, що створюють ризик травматизму, сонячних опіків та появи інфекційних, паразитарних захворювань внаслідок контакту з поверхневою водою, ґрунтом, комахами тощо. Орендовані суб’єктами господарювання, фізичними особами-підприємцями земельні ділянки в прибережній зоні, ставки, водоймища в кар’єрах повинні залишатися на контролі органів влади, місцевого самоврядування.

За результатами розгляду проблемних питань літнього сезону комісією з питань ТЕБ та НС були прийняті відповідні рішення.

Головне управління Держпродспоживслужби області, як орган державного нагляду (контролю), продовжує виконувати завдання Міністерства охорони здоров'я України щодо дотримання вимог санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та підприємствами, установами і суб'єктами господарювання в межах своїх повноважень. Санітарний та епідемічний стан області залишається на контролі.

на фото учасники заходу на фото учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux