Нещодавно до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло звернення щодо реалізації неякісних страв у закладі громадського харчування (фастфуд) в місті Кропивницький.
У межах розгляду наведених заявником фактів (наявність мух у закладі, сумнівна якість продукції) спеціалісти Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби області здійснили позаплановий захід державного нагляду (контролю) у формі інспектування з питань дотримання законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.
В ході перевірки було виявлено низку порушень. Зокрема, використовується сировина та продукти харчування без супровідних документів; не здійснюється контроль температурного режиму в холодильному обладнанні; не надані підтверджуючі документи щодо відповідності питної води встановленим вимогам; приміщення, де здійснюється приймання продукції, знаходиться в неналежному санітарному стані (павутиння, бруд, іржа); у закладі наявна велика кількість мух та не проводиться боротьба з гризунами; харчові відходи зберігаються в незакритих контейнерах тощо.
З огляду на численні порушення, які можуть створити загрозу для здоров’я споживачів, та керуючись Законом України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області видало рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів і зобов’язало суб’єкта господарювання усунути виявлені порушення в визначений термін.
За невиконання чи несвоєчасне виконання рішення передбачене накладання штрафних санкцій. Ситуація перебуває на контролі фахівців Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.