Кіровоградщина: організацію харчування в закладах освіти обговорили під час навчального семінару
опубліковано 05 вересня 2024 року о 10:44

За участі начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Галини Сабадаш відбувся навчальний семінар для медичних працівників із питань організації якісного, безпечного та здорового харчування у закладах професійно-технічної та загальної середньої освіти області. Захід, організований департаментом освіти і науки Кіровоградської ОВА у рамках обласної програми з реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування, пройшов на базі Кропивницького фахового коледжу харчування та торгівлі.

Учасники семінару обговорили вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а саме: складання примірного чотиритижневого сезонного меню з урахуванням сезонних, наявних, дозволених для дітей продуктів харчування, типові помилки при складанні меню, ведення обліково-звітної документації при організації харчування, здійснення контролю за організацією харчування тощо.

Галина Сабадаш зазначила, що спеціалісти районних управлінь Держпродспоживслужби в Кіровоградській області перед початком нового навчального року взяли участь у комісійних обстеженнях закладів освіти. Зокрема спеціалісти перевірили дотримання вимог санітарного законодавства при організації харчування (дезінфекційний режим, правила утилізації харчових відходів, відбору та зберігання добових проб готових страв, наявність умов для особистої гігієни персоналу та своєчасність проходження медичного огляду працівниками харчоблоку тощо). Окрім зазначеного, фахівці звертали увагу на матеріально-технічний стан харчоблоків (забезпечення холодильним, технологічним обладнанням, кухонним, столовим посудом та інвентарем, проточною водою тощо) та контроль за документальним супроводом організації харчування (наявність товарно-транспортних накладних на продукцію, технологічних карток на вироби та страви, меню-розкладів, ведення необхідних бракеражних журналів та ін.).

Важливим аспектом у реформуванні системи шкільного харчування залишається забезпечення дітей якісним, поживним та збалансованим харчуванням. Для цього спеціалісти районних управлінь Держпродспоживслужби Кіровоградщини розглядають та погоджують примірні чотиритижневі сезонні меню закладів освіти з урахуванням чинних норм законодавства (частка калорійності їжі для різних вікових груп, використання цукру та солі, забезпечення ротації готових страв, частоти включення харчових продуктів до складу сніданку, обіду чи вечері тощо).

Варто нагадати, що без погодження Держпродспоживслужбою області дозволяється використовувати лише меню, рекомендоване МОЗ.

Робота з реалізації реформи шкільного харчування продовжується.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux