Кіровоградщина: обстеження об’єктів водопостачання у 2024 році триватимуть
опубліковано 18 січня 2024 року о 10:50

Санітарно-епідемічна ситуація на території області щодо інфекційної та неінфекційної захворюваності людей, пов’язаної зі шкідливим впливом об’єктів середовища їх життєдіяльності, постійно тримається на контролі.

Для запобігання спалахів (групових випадків) захворювань та отруєнь, пов’язаних із вживанням питної води централізованого та нецентралізованого водопостачання, відповідно до протокольних рішень Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 07 грудня 2022 року № 11, від 06 липня 2023 року № 6 спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в області спільно з балансоутримувачами, органами місцевого самоврядування у 2023 році проводились комісійні обстеження об’єктів водопостачання.

Так, протягом минулого року на території області перевірено відповідність водопостачання для населення вимогам чинного законодавства на 1790 об’єктах (232 об’єктах централізованого водопостачання, 1558 - нецентралізованого). Порушення виявлені на 69 % водогонів та 72 % - громадських колодязів.

З метою усунення порушень балансоутримувачам та органам місцевого самоврядування направлені листи з рекомендаціями.

Питання стану водопостачання населення заслухано на 41 засіданні обласної, районних, міських та селищних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

За інформаціями балансоутримувачів та у ході повторних комісійних обстежень встановлено виконання 53 % наданих пропозицій.

Відповідно до протокольного рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 21 грудня 2023 року № 10 забезпечення населення якісною та безпечною водою визначене як одне із пріоритетних завдань. Для його виконання необхідно передбачити кошти в місцевих бюджетах, забезпечити наявність в належній кількості запасів реагентів, знезаражуючих засобів і реактивів для очищення та знезараження питної води, проведення посиленого відомчого та державного санітарного нагляду за якістю питної води, проведення моніторингу якості та безпечності питної води, що подається населенню, впровадження новітніх технологій очищення підприємствами водопостачання.

З урахуванням ризиків, які несе військовий час, важливим питанням є визначення резервних джерел і систем питного водопостачання, пошук додаткових альтернативних джерел. Зокрема підвищується значимість збереження якості води в громадських колодязях, оскільки саме вони можуть використовуватись як альтернативні джерела водопостачання у разі ускладнення ситуації з централізованим водопостачанням.

Крім того, є необхідність створення спеціалізованих комунальних служб із технічного обслуговування, експлуатації джерел і систем водопостачання у селах області.

Наразі на виконання протокольного рішення Державної комісії з питань ТЕБ та НС в області проходять засідання районних, міських та селищних комісій, де визначаються завдання та шляхи їх вирішення на місцевих рівнях.

Для контролю виконання поставлених завдань Державною комісією з питань ТЕБ та НС, регіональною комісією з питань ТЕБ та НС Кіровоградської обласної військової адміністрації вирішено у 2024 році продовжити проведення комісійних обстежень об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux