Кіровоградщина: обстеження об’єктів питного водопостачання та водовідведення на постійному контролі Держпродспоживслужби
опубліковано 12 січня 2023 року о 12:08

Протягом 2022 року на 1 018 об’єктах водопостачання області було перевірено відповідність вимогам чинного законодавства (165 об’єктів централізованого водопостачання, 853 – нецентралізованого). За результатами на 856 об’єктах (84%) виявлені порушення.

Зокрема на об’єктах централізованого водопостачання не проводиться виробничий лабораторний контроль безпечності та якості питної води – відповідні програми не розроблені й не затверджені; не проводиться лабораторний контроль води після проведення аварійно-відновлювальних робіт; працівниками частково не пройдений медичний огляд; джерело (свердловина) не огороджене, в зоні суворого режиму розташовані приватні городи, спортивний майданчик закладу освіти, каналізаційний вигріб житлового будинку, складується гній від домашніх тварин; не проводиться профілактична дезінфекція мереж, водонапірних башт.

Основними порушеннями, виявленими на об’єктах нецентралізованого водопостачання, є відсутність санітарних паспортів на джерела, незадовільний санітарно-технічний стан колодязів (пошкоджені або відсутні відмостки навколо колодязів, відсутні навіси, підставки для відер), відсутність графіків дослідження води за видом контролю, переліком показників, періодичністю, місцями (точками) відбору. Не проводиться щорічне планове обстеження та ремонт колодязів, їх чищення, дезінфекція та знезараження питної води, не здійснюється періодичний контроль безпечності та якості питної води.

Обстежено також 18 об’єктів водовідведення – порушення зафіксовано на 15 об’єктах (83,3%). Мова йде про недотримання санітарно-захисної зони до житлових забудов та русла водного об’єкту, порушення процесу очистки стоків, відсутність програми виробничого контролю забруднення атмосферного повітря, ґрунтів, якості поверхневих вод. На об’єктах не проводиться біологічне очищення, знезараження стічних вод, лабораторні дослідження стічних вод за мікробіологічними та паразитологічними показниками. Стан очисних споруд - аварійний, вони потребують ремонту або повної заміни.

З метою усунення порушень балансоутримувачам та органам місцевого самоврядування направлено 312 рекомендаційних листів, а також складено 3 приписи. За невиконання вимог припису щодо усунення порушень на відповідальну особу одного з об’єктів складено протокол та винесено постанову про накладення адміністративного стягнення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux