Питання забезпечення належних санітарних умов та безпеки в закладах освіти під час їх підготовкою до нового навчального року обговорили на нараді під головуванням заступниці начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації Катерини Колтунової.
У заході взяли участь в. о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в області Ігор П’яничук та начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Галина Сабадаш.
Під час виступів спікери акцентували увагу представників департаменту освіти і науки ОВА та органів управління освітою міських, селищних і сільських рад на важливості створення безпечних і комфортних умов перебування здобувачів освіти, а також організації якісного та безпечного харчування у навчальних закладах.
Особливу увагу було зосереджено на:
Окремо наголошено на забороні проведення будь-яких видів ремонтних робіт у присутності учнів та дотриманні часу для повного видалення токсичних речовин, що входять до складу будівельних та (або) оздоблювальних матеріалів.
Також Галина Сабадаш висвітлила питання обладнання мережами господарсько-питного водопостачання та організації питного режиму для здобувачів освіти. Вона підкреслила, що забезпечення дітей безпечною і якісною питною водою є обов’язковою умовою. У разі використання фасованої негазованої води промислового виробництва або води з установок із дозованим розливом негазованої фасованої питної води, вона повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, що підтверджується виробником. При використанні установок із дозованим розливом негазованої фасованої води заміна ємності має здійснюватися не рідше одного разу на 2 тижні.
Під час обговорення організації харчування спікер нагадала про необхідність погодження примірного чотиритижневого сезонного меню з Держпродспоживслужбою області, складеного з урахуванням вимог Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305. Ці норми потрібно враховувати при організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами та під час закупівлі харчових продуктів.
Підсумовуючи, Ігор П’яничук наголосив: «Діти - наше майбутнє, а тому дотримання в закладах освіти вимог санітарного законодавства, санепідблагополуччя населення, а також безпечності та якості харчових продуктів є запорукою їх безпеки, здоров’я та гармонійного розвитку».