Харківщина: на території Чугуївського району тривають заходи з ліквідації наслідків забруднення довкілля нафтопродуктами
опубліковано 18 березня 2024 року о 16:03

Спеціалісти Чугуївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області продовжують проводити заходи з ліквідації наслідків забруднення довкілля нафтопродуктами в населених пунктах Чугуївського району, які потрапляють до зони потенційного впливу забруднення внаслідок пожежі, що сталася на нафтобазі ТОВ «ХНБ-РЕЗЕРВ» у м. Харкові 09.02.2024.

Враховуючи, що велика кількість населення територіальних громад Чугуївського району користуються індивідуальними джерелами водопостачання, спеціалістами відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства в період з 11.03.2024 по 15.03.2024 проведено моніторинг стану забезпечення якісною питною водою мешканців м. Зміїв, с. Красна Поляна (Зміївська ТГ) та сел. Введенка (Новопокровська ТГ). Здійснено подворові обходи 54 приватних домоволодінь. На час моніторингу зі слів мешканців у воді сторонні запахи, залишки нафтопродуктів відсутні.

Також з мешканцями домоволодінь проведено 54 індивідуальні бесіди з рекомендаціями щодо вживання безпечної та якісної води, а також своєчасного звернення до органів місцевого самоврядування та Чугуївського районного управління ГУ ДПСС в Харківській області в разі погіршення стану питної води. Розповсюджено 54 пам’ятки серед населення на тему «Недоброякісна питна вода – загроза для здоров’я населення» та «Утримання колодязів».

Крім того, спеціалістами управління сумісно з представниками органів місцевого самоврядування проведено огляд р. Уди, яка протікає поблизу с. Водяне та сел. Введенка, та р. Сіверський Донець (в яку впадає р. Уди), що протікає поблизу м. Зміїв. Візуально на поверхні водоймищ та на прибережних смугах залишків нафтопродуктів не виявлено.

За пропозицією Чугуївського районного управління підприємствами, розташованими на території Новопокровської та Зміївської громад, що надають послуги населенню з централізованого питного водопостачання, забезпечено лабораторний контроль питної води на вміст нафтопродуктів. За результатами досліджень перевищень не встановлено.

Через офіційні сайти територіальних громад забезпечено інформування споживачів щодо якості питної води.

Проводиться щоденний аналіз результатів моніторингових досліджень об’єктів довкілля на території Чугуївського району,  із  р. Уди та р. Сіверський Донець відібрано воду в 10 точках.

За результатами лабораторних досліджень річкової води (останні актуальні дані станом на 12.03.2024) з р. Уди  (перед впадінням у р. Сіверський Донець), р. Сіверський Донець (після впадіння р. Уди) гранично допустимі концентрації нафтопродуктів не перевищено.

Співпраця спеціалістів Чугуївського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області з органами місцевого самоврядування та державними органами влади й надалі буде направлена на проведення заходів щодо попередження можливих епідемічних та санітарно-гігієнічних ускладнень серед населення району.

  

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux