ІТ-фахівці Держпродспоживслужби опрацювали новітні ініціативи у сфері цифровізації
опубліковано 25 липня 2023 року о 11:35

Заступник Голови Держпродспоживслужби з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін провів черговий онлайн-семінар для IT-фахівців територіальних органів Служби.

Під час семінару було опрацьовано нові урядові рішення у сфері цифровізації. Зокрема, йдеться про: Постанову Кабінету Міністрів України від 9 червня 2023 р. № 706, якою затверджено Порядок ведення Державного реєстру артезіанських скважин; Постанову Кабінету Міністрів України від 11 липня 2023 р. № 705, якою затверджено, зокрема, Примірне положення про ситуаційний центр центрального органу виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, іншого державного органу, органу сектору безпеки і оборони.

Сергій Захарін акцентував увагу на необхідність сумлінного опрацювання новітніх ініціатив, що реалізуються іншими державними органами. Так, Міністерство цифрової трансформації України реалізує проєкт щодо вимірювання рівнів цифровізації у громадах. Оцінювання буде здійснюватися за різними індексами, згрупованими у «тематичні блоки». Ці та інші аналогічні напрацювання доцільно використовувати і у практиці моніторингу розвитку ІТ-потенціалу територіальних органів Держпродспоживслужби.

Фахівцям ІТ-підрозділів територіальних органів Держпродспоживслужби запропоновано розповсюдити серед колег інформацію про необхідність постійного вдосконалення цифрових навичок, а також вивчення освітніх серіалів для державних службовців.

Сергій Захарін поінформував учасників семінару про результати засідання Комісії з питань інформаційних технологій, на якому розглядалося питання про стан та перспективи розвитку цифрових інструментів в системі Держпродспоживслужби.

Сергій Захарін також нагадав, що кількість кібератак не зменшується, і дуже часто їх об’єктами стають органи державної влади. Для посилення кіберзахисту в Україні впроваджуються процедури залучення, зокрема і за винагороду, зовнішніх фахівців для виявлення в електронних системах та мережах потенційних вразливостей і недоліків. У травні 2023 року Уряд України ухвалив Порядок пошуку та виявлення потенційної вразливості інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж, яким визначено механізм взаємодії між власниками систем та дослідниками, а у липні Держспецзв’язку розробила та затвердила передбачені вказаним Порядком нормативно-методичні документи.

Фахівці центрального апарату Держпродспоживслужби надали учасникам семінару відповіді на низку актуальних запитань, зокрема щодо технічної підтримки системи електронного документообігу, а також процедур відповідної взаємодії.

«Фахівці Держпродспоживслужби використовують у своїй роботі усі доступні на сьогодні цифрові інструменти. Але перед нами постає виклик опанування новітніх інструментів, а також належного реагування на кібератаки та кіберінциденти. Ми робимо все можливе, аби постійно підвищувати рівень цифровізації усіх управлінських процесів в системі Держпродспоживслужби, і в першу чергу це стосується територіальних органів, оскільки вони обробляють переважну більшість звернень громадян і представників бізнесу», – наголосив Сергій Захарін.

Продовжуємо будувати цифрову державу: без бюрократії, черг та корупції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux