ІТ-фахівці Держпродспоживслужби беруть участь у проведенні самоаудиту з реалізації політики у сфері відкритих даних
опубліковано 01 квітня 2024 року о 10:19

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін провів черговий онлайн-семінар для IT-фахівців територіальних органів Держпродспоживслужби.

Під час онлайн-семінару було наголошено на необхідності сумлінного виконання законодавства у сфері відкритих даних. Уся інформація, яка входить до затверджених Урядом наборів відкритих даних, має бути достовірною і своєчасно оприлюднюватися.

Впродовж останніх років Україна посідає лідерські позиції за темпами розвитку сфери відкритих даних у Європі. За даними Міністерства цифрової трансформації України, продуктами та сервісами на основі відкритих даних щомісяця користуються понад 7 мільйонів українців. Щоправда, в умовах воєнного часу доступ до частини реєстрів був тимчасово обмежений.

Задля збереження темпів розвитку сфери Міністерство цифрової трансформації України розробило план роботи з відкритими даними на найближчі роки. План містить пʼять стратегічних напрямів: реалізація національної політики відкритих даних, робота над безпековим аспектом на час дії воєнного стану, модернізація національного та місцевих порталів, підвищення якості й доступності даних та навичок роботи з ними.

Сергій Захарін нагадав про необхідність вжиття результативних заходів у сфері кіберзахисту. Перші місяці цього року демонструють збільшення кількості кібератак, які здійснюють російські хакери на українські інформаційні системи. Тому варто очікувати, що 2024 рік, з точки зору ведення кібервійни, для нашої країни буде важчим.

Водночас зростає здатність українських кіберзахисників відбивати атаки. За даними Держспецзв’язку, у 2022 році було зафіксовано 2194 кіберінциденти, з яких 1048 мали високий або критичний рівень. У 2023 році загальна кількість кіберінцидентів становила 2554, з яких лише 367 були серйозними. За наявними даними, 10% атак здійснюються кіберпідрозділами російських спецслужб, а решта – афілійованими злочинними хакерськими групами. При цьому найактивнішим російським кіберпідрозділом є «Армагеддон», який належить фсб.

Сергій Захарін рекомендував IT-фахівцям територіальних органів Держпродспоживслужби вжити заходів для проведення самоаудиту з реалізації політики у сфері відкритих даних (зокрема, проаналізувати наповнення сайтів), а також забезпечити високу результативність роботи державних службовців в системі електронного документообігу.

«Держпродспоживслужба, її територіальні органи та підвідомчі організації націлені на надання державних та адміністративної послуг високої якості, які в значній мірі надаються із використанням цифрових інструментів. В режимі онлайн вже зараз розглядається більшість запитів на публічну інформацію. Ми маємо намір суттєво підвищити обсяг відкритих даних, що оприлюднюються. ІТ-фахівцям територіальних органів запропоновано провести так званий самоаудит у сфері відкритих даних, тобто критично проаналізувати наявну проблематику, перевірити наповнення сайтів, звернути увагу на повноту і достовірність даних», – наголосив Сергій Захарін.

Продовжуємо будувати цифрову державу: без бюрократії, черг та корупції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux