Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 04.01.2024
опубліковано 04 січня 2024 року о 16:31

Метеорологічні умови

У грудні спостерігалась аномально тепла для цієї пори року погода, з частими опадами, сильним вітром та туманами.

Середньомісячна температура повітря виявилась на 3,2° вище за середню багаторічну та на 0,5° вище за минулорічну і становила 1,3° тепла.

Максимальна температура повітря 3 грудня підвищувалась до 11,5° тепла, поверхня ґрунту в цей час прогрівалась до 12° тепла. 3 грудня був перекритий історичний максимум.

Мінімальна температура повітря 25 грудня знижувалась до 5,0° морозу, поверхня снігу в цей час охолоджувалась до 6° морозу.

Середньомісячна відносна вологість повітря становила 88%, мінімальна знижувалась до 57%.

Опади спостерігались у кожній декаді місяця різної інтенсивності у вигляді дощу, мокрого снігу та моросі. Сума опадів за місяць становила 56 мм, або 137% норми.

У минулому році опадів випало 75 мм, або 183% норми.

Озимі зернові перебували у неглибокому зимовому спокої, у рослин спостерігалось повільне протікання ростових процесів, але відростання зеленої маси не було.

Розрахункова критична температура вимерзання озимої пшениці середньої зимостійкості у фазі кущення на 31 грудня становила 14,0º морозу.

Мишоподібні гризуни

Третя декада грудня та перші дні січня характеризувались аномально теплою з опадами погодою. Середньодекадна температура повітря виявилась на 4,9° вище за середню багаторічну і становила 2,7º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 8,6° тепла, поверхня ґрунту в цей час прогрівалась до 11° тепла. Такі погодні умови сприяли активізації мишоподібних гризунів на сільськогосподарських угіддях - виявлено незначне збільшення заселених площ та житлових нір, а на посівах багаторічних трав та неорних землях – і колоній гризунів.

На посівах озимої пшениці заселення площ гризунами становило 39% за середньої чисельності 1,4 кол./га з 2,9 житлової нори, максимально – 3 кол./га з 4 житловими норами.

На посівах озимого ріпаку шкідники виявлені на 43% обстежених площ, середня чисельність - 1,5 кол./га з 3 житловими норами, максимально – 4 кол./га з 4 житловими норами.

Багаторічні трави заселені шкідниками на 100%, середня чисельність колоній - 2 кол./га з 4,9 житлової нори, максимально – 5 кол./га з 7 житловими норами.

На неорних землях середня чисельність колоній гризунів становила 2,3 кол./га з 5 житловими норами, максимально – 6 кол. з 7 житловими норами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux