Інформація щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь та вжитих заходів реагування за І квартал 2024 року
опубліковано 09 квітня 2024 року о 16:23

Відповідно до оперативних повідомлень з початку 2024 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 11 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 95 осіб, з них 44 дитини (46 %). За аналогічний період 2023 року, працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 9 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 130 осіб, з них 80 дітей (62 %).      

Спалахи зареєстровано на території 9 областей та у м. Києві, зокрема: у Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Київській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Хмельницькій, Чернівецькій областях по 1 спалаху, у м. Києві – 2 спалахи.

За І квартал 2024 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: 4 спалахи пов’язані із закладами громадського харчування, 5 - із закладами освіти, 1 спалах виник у геріатричному пансіонаті, 1 - у побуті.

За оперативними даними у поточному році 4 спалахи викликано сальмонелами, 3 – вірусами (астро-, рота-, норовірусами), 1 – вірусом гепатиту А, при 3 спалахах – збудника не встановлено.

Передача збудників інфекції в 2024 році відбувалася контактно - побутовим шляхом при 5 спалахах, неякісні харчові продукти стали причиною захворювань при 3 спалахах, при 2 - шлях передачі збудника не встановлено, по 1 спалаху розслідування триває.  

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідування 6 випадів ботулізму з 7 постраждалими. Летальних випадків не було.

За І квартал 2023 року було взято участь у розслідуванні 9 випадів ботулізму з 12 постраждалими, летальних випадків не було.

За результатами розслідування випадків ботулізму у І кварталі 2024 року встановлено, що 3 випадки з 4 постраждалими пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясна продукція - 2 випадки з 3 постраждалими, овочеві консерви – 1 випадок з 1 постраждалим), 2 випадки з 2 постраждалими пов’язані з вживанням рибної продукції, у тому числі 1 випадок – рибна консерва невідомого походження (без маркування, знайдена постраждалим у мусорному контейнері) та 1 – риба копчено-сушена, придбана в магазині, але за результатами позапланового інспектування встановлено, що супровідні документи на продукцію відсутні, тобто фактично риба також невідомого походження. Для встановлення оператора ринку, який постачав рибу, до магазину територіальним органом Держпродспоживслужби направлено лист до правоохоронних органів.

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні розслідувань та вжили відповідні заходи реагування.

Так, відповідно до рішень територіальних органів Держпродспоживслужби у 5 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів; вилучено з реалізації 9,135 кг небезпечної продукції; складено 3 протоколи про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 149100 грн., відсторонено від роботи 28 працівників. Керівникам об’єктів надано 15 приписів щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 57 листів до різних зацікавлених структур, у тому числі 27 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 25 - керівникам об’єктів, 5 - до територіальних підрозділів Національної поліції України. За ініціативою територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 2 засідань регіональної комісії з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень.

Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних веб-порталах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux