Під керівництвом Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука відбулася робоча нарада за участі керівника Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи та очільників 22 лабораторій системи, що здійснюють дослідження у сферах безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.
Основною темою зустрічі стало подальше зміцнення лабораторної мережі служби. Зокрема, увагу було приділено впровадженню інноваційних технологій, удосконаленню матеріально-технічної бази, а також підвищенню кваліфікації фахівців. За словами Сергія Ткачука, ці кроки є критично важливими для забезпечення ефективного контролю безпечності та якості харчових продуктів та моніторингу епізоотичної ситуації в Україні.
Очільник служби також наголосив на необхідності збереження довіри з боку суспільства та партнерів. «Це надзвичайно важливо, особливо в умовах війни, коли перед нами стоїть завдання — забезпечити наших захисників та захисниць безпечними харчовими продуктами. Саме з цією метою ми підписали меморандум з державним підприємством «Державний оператор тилу (ДОТ)», — зазначив Сергій Ткачук.
Він закликав керівників лабораторій переглянути наявні акредитації, а у разі відсутності повного спектра досліджень — об’єднувати зусилля через укладення субпідрядних договорів між установами. «Наша мета — створити єдину лабораторну мережу, яка зможе надавати бізнесу весь необхідний пакет досліджень в одному місці», — додав Голова Держпродспоживслужби.
Окремо було розглянуто питання щодо відновлення періодичності перевірок імпортованої харчової продукції з 2 червня цього року. Йдеться про організацію лабораторних досліджень харчових продуктів, що ввозяться на територію України. З огляду на зосередження основного навантаження в західних регіонах, Держпродспоживслужба розглядає можливість залучення лабораторій з інших областей, аби збалансувати навантаження.
Керівництво служби підкреслило важливість системного підходу до розвитку лабораторної мережі як одного з ключових елементів забезпечення безпечності харчових продуктів, здоров’я тварин і, як результат, підвищення якості життя громадян.