Хмельницький окружний адміністративний суд підтвердив законність дій посадових осіб ринкового нагляду при проведенні планової перевірки
опубліковано 10 лютого 2021 року о 09:00

Під час проведення планової перевірки характеристик енергоспоживчих продуктів, в тому числі електричних ламп та світильників, посадовими особами відділу ринкового та метрологічного нагляду Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області встановлено порушення вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 27.05.2015 № 340 «Про затвердження Технічного регламенту енергетичного маркування електричних ламп та світильників», а саме: відсутність енергетичної етикетки. 

На вимогу посадових осіб, суб'єктом господарювання протягом проведення перевірки не було надано підтверджувальних документів про особу, яка надала суб`єкту господарювання продукцію, що не відповідає встановленим вимогами законодавства. 

Невиконання суб'єктом господарювання обов`язку підтвердження походження продукції надає органу ринкового нагляду правові підстави застосувати до нього санкції як до особи, що вважається такою, яка ввела продукцію в обіг, які передбачені Законом України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» (далі – Закон). 

У судовому порядку, суб'єкт господарювання вимагав визнати неправомірними дії Держпродспоживслужби, зокрема в частині притягнення до відповідальності у вигляді штрафу на суму 51000,00 грн. в порядку вимог п.2 ч.2 cт. 44 Закону. Звертаємо увагу, що відповідно до ч.7 ст.8 Закону, у разі якщо виробник продукції не може бути ідентифікований органом ринкового нагляду, для цілей цього Закону особою, що ввела таку продукцію в обіг, вважається кожен суб`єкт господарювання в ланцюгу постачання відповідної продукції, який протягом строку проведення перевірки не надав документацію, що дає змогу встановити найменування та місцезнаходження виробника або особи, яка поставила суб`єкту господарювання цю продукцію. 

За результатом розгляду справи встановлено, що посадові особи відділу ринкового та метрологічного нагляду Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області діяли на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux