"Гігієнічне навчання працівників харчоблоків освітніх закладів – як фактор безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу" - розповіли фахівці Держпродспоживслужби Житомирщини
опубліковано 26 березня 2024 року о 09:00

Профілактика харчових отруєнь, зокрема в організованих дитячих колективах, та забезпечення дітей безпечним та якісним харчуванням є одним із важливих питань роботи закладів освіти в умовах воєнного стану та одним з пріоритетів роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

Аби уникнути серйозних небезпек для людського здоров’я, персонал, який обробляє, готує та подає страви в харчоблоках закладів освіти, повинен володіти достатніми знаннями щодо безпеки харчових продуктів, тому наразі триває інформаційно-роз’яснювальна робота  –  проведення семінарів та нарад серед осіб, відповідальних за надання послуг з організації харчування в освітніх закладах Житомирщини.

Так, нещодавно спеціалістами Житомирського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області проведено низку семінарів для відповідальних осіб, задіяних у наданні послуг харчування, а також медперсоналу  у ліцеях № 1, 5, 25, 27 та 33 м.Житомира.

Спеціалістами Держпродспоживслужби детальна увага приділялась наступним питанням:

  •  відповідність умов зберігання сировини та готової продукції, контроль за термінами придатності, дотримання технологічного процесу при приготування їжі;
  • заборона використання переліку харчових продуктів, що є небезпечними для життя та здоров’я дітей, організація індивідуального харчування для учнів з особливими дієтичними потребами;
  • дотримання погоджених з Держпродспоживслужбою сезонних меню та виконання норм харчування;
  • проходження медичного огляду персоналом харчоблоку відповідно до необхідних термінів, щоденний контроль стану їх здоров′я та дотримання правил особистої гігієни;
  • порядок відбору та зберігання добових проб готових страв, порядок ведення документації.

Також увагу учасників зосереджено на дотриманні  вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти в частині забезпечення належного харчування.

У ході обговорення учасники семінарів мали змогу поставити актуальні запитання та отримати вичерпні компетентні відповіді, рекомендації щодо вирішення проблемних питань тощо.

Питання організації харчування в дитячих колективах перебуває на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux