Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області попередило обрахування споживачів при наданні житлово-комунальних та ритуальної послуг
опубліковано 30 серпня 2021 року о 15:21

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області проведено планову перевірку комунального підприємства, що надає послуги з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, з поводження з побутовими відходами, утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та ритуальні послуги.

У ході планової перевірки встановлено порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні тарифів на вищезазначені послуги.

Так, при формуванні тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення суб’єктом господарювання завищено статті витрат, зокрема загальновиробничі, адміністративні, чим порушено вимоги Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869.

Також, плановою перевіркою встановлено, що суб’єкт господарювання застосовував у розрахунках із споживачами економічно необґрунтовані тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами, оскільки вони були сформовані з порушенням вимог Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.2006 № 1010.

Крім цього, перевірено тариф на ритуальну послугу та встановлено, що суб’єкт господарювання при розрахунку зазначеного тарифу здійснив порушення окремих вимог Єдиної методику визначення вартості надання громадянам необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг, реалізації предметів ритуальної належності, затвердженої Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 19.11.2003 №194.

За результатами планової перевірки Головним управлінням в Запорізькій області складено акт на підставі якого прийнято рішення про застосування до суб’єкта господарювання адміністративно-господарських санкцій у розмірі 20,3 тис. грн та надано припис про усунення порушень вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, яким зобов’язано повернути споживачам зайво нараховану плату за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення шляхом здійснення перерахунку у розмірі 20,3 тис. грн, а також здійснити розрахунки економічно обґрунтованих тарифів на централізоване водопостачання, централізоване водовідведення, послуги з поводження з побутовими відходами, ритуальну послугу та подати на встановлення до органу місцевого самоврядування.

Крім того, на посадову особу складено протокол, винесено постанову про адміністративне правопорушення та застосовано стягнення у вигляді штрафу в сумі 2550 гривень.

Наразі, підприємство поінформувало Головне управління в Запорізькій області про виконання вимог припису в частині повернення споживачам 20,3 тис. грн шляхом здійснення перерахунків плати за комунальні послуги.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux