Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області продовжує контролювати ціни на фармацевтичному ринку
опубліковано 06 вересня 2021 року о 16:34

Протягом останніх двох місяців фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області проведено три планові перевірки суб’єктів господарювання що проводять діяльність на фармацевтичному ринку з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на лікарські засоби. Порушення діючого законодавства по ціноутворенню на лікарські засоби встановлено на кожному.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби» державне регулювання цін встановлено на лікарські засоби, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів. Згаданою постановою встановлені граничні торговельні (роздрібні) надбавки, виходячи із закупівельної ціни з урахуванням податків, що не перевищують такі розміри: 10, 15, 20, 25 відсотків. Перевіркою встановлено завищення граничних торговельних надбавок.

Зокрема, лікарський засіб Аспірин Кардіо 100мг №56, був реалізований по роздрібній ціні 130,00 грн. з торговельною надбавкою 24,6%, при граничній 20% і відповідно роздрібній ціні 125,19 гривень.

Крім того, встановлено порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 року № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» в частині підвищення роздрібних цін на товари протиепідемічного призначення на 5 і більше відсотків без попереднього декларування цін.

Так, наприклад без процедури декларування було реалізовано лікарський засіб Азитроміцин капс. 500 мг №3 за роздрібню ціною збільшеною проти попередньої ціни на 17%, бахіли медичні за роздрібню ціною збільшеною проти попередньої ціни на 42%, маска медична н/ст за роздрібню ціною збільшеною проти попередньої ціни на 12%, лікарський засіб Цефтріаксон пор. д/ін. 1000мг фл. №10 за роздрібню ціною збільшеною проти попередньої ціни на 12%.

За результатами проведених перевірок до суб’єктів господарювання було застосовано адміністративно-господарські санкції на суму 23,1 тис. грн. та складено адміністративні протоколи на посадових осіб.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux