Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області повідомляє про старт імунізації диких м'ясоїдних тварин
опубліковано 19 листопада 2021 року о 11:55

Епізоотична ситуація зі сказу в Україні та на Донеччині залишається напруженою. Аналіз ситуації щодо зафіксованих в області за минулий період 2021 року випадків сказу серед диких тварин, в порівняні з аналогічним періодом 2020 року, говорить нам про покращення ситуації та зниження майже в 2 рази (з 7 в 2020 до 3 в 2021).

Пероральна імунізація від сказу – один із способів вакцинації тварин, яких неможливо відловити щоб вакцинувати. Такий спосіб вакцинації застосовують для диких та бродячих тварин, у яких після поїдання поживної принади з вакциною на 21 день формується імунітет до збудника сказу і триває мінімум 1 рік.

В Донецькій області з 16.11.2021 року стартувала кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин, це буде вже 4 щорічна кампанія.

На відміну від більшості областей України, де вакцина розповсюджується за допомогою літаків, в Донецькій області, у зв’язку з забороною польотів, принади з вакциною розповсюджуються методом ручної розкладки.

Відповідно до програми пероральної імунізації, затвердженої рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Донецькій обласній Державній адміністрації за № 2/2021 від 26 жовтня 2021 року, планується розкласти 282 725 доз вакцини на території загальною площею 11 309 км². Вакцину буде розповсюджено на території всіх мисливських угідь районів, міст та територіальних громад.

Для імунізації використовується високоімунна антирабічна вакцина «Орісвак», виробник ТОВ «Укрветпромпостач» (м. Бровари). Дані заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, які є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію в регіоні.

Крім того наголошуємо, що приманка безпечна для людей і тварин, має вигляд невеликих брикетів розміром 3 см на 5 см із запахом м’ясо-кісткового борошна. У середині приманки знаходиться капсула з вакциною проти сказу.

Прохання до мешканців області з порозумінням відноситись до даного заходу та при виявленні приманок — не чіпати їх руками, не переносити та не руйнувати.

Необхідно зазначити, що завдяки спільний системній та комплексній роботі, яка ведеться Головним управлінням Держпродспоживслужби в Донецькій області його структурними підрозділами та підпорядкованими установами на місцях, Донецьким обласним управлінням лісового та мисливського господарства, користувачами мисливських угідь під контролем та організаційним та ресурсним сприянням місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, ситуація зі сказу в області у порівнянні з минулими роками набуває тенденції до покращення, але й надалі необхідні постійні та системні зусилля усіх без винятку причетних до цієї роботи організаторів і виконавців, щоб зробити проживання в області безпечним і комфортним, не допустивши випадків уражень як людей, так і тварин на сказ.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux