Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин станом на 29 липня 2016 року
опубліковано 29 липня 2016 року о 13:40

На незібраних полях зернових культур доживлюються хлібні клопи, хлібні жуки та трипси. У Степу та Лісостепу клоп шкідлива черепашка перелітає в місця зимівлі. Подекуди молоді клопи за чисельності 0,1-2 екз. на кв.м завершують живлення на злакових бур’янах. На 0,2-15, макс. 24% колосся озимих та ярих зернових розвиваються фузаріоз, септоріоз, гельмінтоспоріоз, оливкова плісень та альтернаріоз. Уражені хворобами посіви збирають прямим комбайнуванням в стислі строки і зберігають окремими партіями, очищають та досушують до вологості не більше 13%.

Скрізь посівам кукурудзи шкодять злакові попелиці (3-24% рослин). Триває літ стеблового (кукурудзяного) метелика, відкладання ним яєць, відродження та живлення гусениць (1-3 екз. на кожну з 2-15, осередково 20% заселених рослин кукурудзи). У Кіровоградській, Тернопільській та Чернівецькій областях відмічають всихання яйцекладок шкідника. У Луганській, Тернопільській областях фітофаг шкодить на 2% проса та 5% соняшнику. Скрізь рослини заселяють та пошкоджують блішки, цикадки, трипси, клопи. У Закарпатській і Тернопільській областях відбувається літ і шкідливість західнного кукурудзяного жука. Всюди пухирчастою та летучою сажками, іржею уражено 1-4, гельмінтоспоріозом та септоріозом 2-25% рослин.

На відростаючих багаторічних травах шкодять клопи, попелиці, гусениці листогризучих совок, подекуди гусениці лучного метелика та саранові. Бобові трави хворіють на буру плямистість, борошнисту росу

У посівах сої продовжують розвиватись та шкодити павутинні кліщі, попелиці, клопи, трипси (3-40% рослин), подекуди багатоїдні гусениці (акацієвої вогнівки, лучного метелика, чортополохівки). Тривав розвиток хвороб сої: бактеріальний опік, церкоспороз, аскохітоз, септоріоз, пероноспороз, альтернаріоз, жовта та зморшкувата мозаїки, якими скрізь уражено 3-35% рослин. Подальший розвиток хвороб залежатиме від агрометеорологічних умов.

Скрізь на 6-18% рослин соняшника триває розвиток геліхризової попелиці, трипсів, клопів, місцями соняшникової шипоноски (Луганська обл.). Переважно в степових областях шкодять соняшникова вогнівка (2-28% рослин), подекуди гусениці лучного метелика, бавовникової совки, (2-6% рослин). В Запорізькій, Кіровоградській, Одеській областях на 1-8% рослин паразитує соняшниковий вовчок. Соняшник хворіє на білу та сіру гнилі, пероноспороз, фомоз, септоріоз, аскохітоз, іржу, якими уражено 1-28, макс. 50% рослин. У Черкаській області місцями виявлено вертицильозне в’янення 28% рослин.

На полях цукрових буряків продовжують шкодити бурякова листкова попелиця (заселено 3-18% рослин), личинки бурякової мінуючої мухи, щитоноски, осередково бурякові довгоносики Подекуди шкодять гусениці листогризучих та підгризаючих совок. Триває шкідливість амарантового стеблоїда (Полтавська, Вінницька обл.), де ним за середньої чисельності 1-3 екз. на кв.м пошкоджено 8% рослин у слабкому ступені

У посівах цукрових буряків 2-15% рослин уражені церкоспорозом (Волинська, Івано-Франківська, Львівська, Полтавська, Черкаська обл.) На 2-12% рослин виявляють фомоз, борошнисту росу, рамуляріоз, вірусні захворювання. У господарствах Вінницької, Полтавської, Тернопільської, Черкаської областей, переважно на гібридах іноземної селекції, 1-8% коренеплодів уражені звичайною паршею, гнилями (хвостова, бура), дуплистістю.

Картопля та овочеві культури заселені та пошкоджуються колорадським жуком, попелицею, гусінню біланів, молі, совок. У осередках Волинської, Рівненської областей на 4-35% капусти шкодять білокрилки. Пасльонові хворіють на фітофтороз, альтернаріоз, капуста на слизистий та судинний бактеріози, пероноспороз, подекуди розвиваються вірусні хвороби. Посилився розвиток пероноспорозу, бактеріозу, антракнозу на баштанних культурах. У Степу на 10% рослин баштанів спостерігається бактеріальне в’янення. Триває живлення попелиць, трипсів на огірках. У квасолі аскохітозом, фузаріозним в’яненням, іржею уражено 4-8 % рослин

Плодові насадження потерпають від комплексу хвороб, найпоширеніші з яких, борошниста роса, парша, клястероспоріоз. Яблунева плодожерка пошкодила 2-17, макс. 25% плодів яблуні, сливова – 3-15% плодів.

На виноградниках шкодили гронова листокрутка, сисні шкідники (кліщі, попелиці). Відбувається подальший розвиток хвороб на винограді: оїдіумом уражені (10% площ, 8-15% кущів, 1-10% грон), мілдью та чорною гнилью європейські та частина посадок ізабельних сортів, уражено до 10-22% кущів, 7-15% грон. У господарствах триває проведення обробітків фунгіцидами з урахуванням строків очікування.

На стерні зернових Донецької, Івано-Франківської, Тернопільської та інших областей обліковують 1-3 колонії на га мишоподібних гризунів.

В агроценозах південних, центральних та східних областей триває розвиток лучного метелика другого покоління. На неугіддях на 10 кроків нараховується 1-8 метеликів.

Саранові (личинки старших віків та 20-50% окрилених імаго) розвиваються в незораних та неорних землях, пасовищах, крайових смугах посівів просапних культур за чисельності 0,5-8 екз. на кв.м.

У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux