Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин станом на 25 листопада 2016 року
опубліковано 25 листопада 2016 року о 12:54

Температурний режим звітного періоду повсюди сприяв стрімкому таненню снігу та розвитку хвороб у посівах озимих культур. Озимина перебувала у стані неглибокого зимового спокою, лише у західних областях відмічалось відновлення вегетації. Скрізь борошнистою росою, септоріозом, кореневими гнилями охоплено 1-4%, осередково бурою листковою іржею, гельмінтоспоріозом уражено 1-7% (Закарпатська обл.) рослин озимих зернових культур. У степових областях переважно у посівах озимої пшениці, розміщеної після стерньових попередників, триває мляве живлення личинок хлібної жужелиці (0,2-2 екз. на кв.м).

На обстежених площах озимого ріпаку, переважно лісостепових, поліських, подекуди степових областей, пероноспорозом, борошнистою росою, фомозом, альтернаріозом уражено 2-6% рослин.

В усіх природо-кліматичних зонах країни триває розвиток мишоподібних гризунів, але внаслідок несприятливих погодних умов (затоплення) відмічають зменшення кількості жилих нір на 15-30% (Київська, Івано-Франківська та інші області). На посівах озимих зернових та ріпаку заселення колоніями переважно крайове, де обліковують їх 0,5-4 на гектарі. Повсюди на багаторічних травах, неугіддях, лісосмугах, неорних землях ураховують 1-6, макс. 11 (Чернівецька обл.) жилих колоній на гектарі. Також незорані площі, зокрема, після збору кукурудзи, соняшника лісостепових та степових областей заселяє курганчикова миша за чисельності 1-4 курганчики на гектар.

Надалі загроза пошкодження озимих культур та багаторічних трав і насаджень зберігатиметься повсюди. У зниженні чисельності мишоподібних гризунів, зокрема полівок, важливу роль відіграє система запобіжних заходів. Знешкодження в першу чергу досягається вчасною та якісною зяблевою оранкою, яка руйнує нори і знищує кормову базу, при цьому гине або травмується третина дорослих і всі молоді особини гризунів. Наявність 3-5 і більше жилих колоній на гектарі посіву свідчить про загрозу суттєвих пошкоджень рослин та необхідність захисту шляхом застосування родентицидів.

В господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux