Для недопущення погіршення ситуації зі спалахами гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь, пов’язаної з обмеженнями контрольно-наглядових функцій, порушеннями законодавства суб’єктами господарювання, діяльність яких пов’язана з харчовими продуктами та питною водою і може призвести до погіршення санітарно-епідемічної ситуації, а також враховуючи зростання кількості реєстрацій гострих кишкових інфекцій у порівнянні з минулим роком та спекотну погоду, яка склалася протягом тривалого часу, Харківським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області в серпні на території м. Харкова та Харківського району проводилась санітарно-освітня робота.
Для посилення роз’яснювальної роботи серед мешканців територіальних громад району щодо профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь, у тому числі ботулізму, проводились моніторингові відвідування місць розміщення ВПО, бесіди, надавалися наочні матеріали (пам’ятки) з профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь. Усього було відвідано 5 місць розміщення ВПО.
За ініціативою фахівців Харківського районного управління на сайтах органів місцевого самоврядування Харківського району оприлюднювалася інформація щодо профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь. На ринках та в супермаркетах організовано проведення радіолекцій відповідної тематики та забезпечена інша просвітницька діяльність з актуальних питань.
За літній період випадків ускладнення санітарно-епідемічної ситуації на території Харківського району не зафіксовано.