Питання дотримання законодавчих вимог при виробництві сирого молока розглядалося на нещодавній нараді-навчанні, що проходила в режимі онлайн-зв’язку за участі державних фахівців управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області, представників Ужгородської міської і районних державних ветеринарних лікарень.
Головуючий, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області, Юлій Шимон, детально поінформував присутніх про законодавчі норми, що стосуються правил облаштування господарств, де утримуються тварини, які використовуються для виробництва сирого молока або молозива. У своїй доповіді посадовець наголосив, що вказані оператори ринку підлягають державному контролю з метою перевірки дотримання гігієнічних вимог, встановлених законодавством про харчові продукти. У разі виявлення порушення гігієнічних вимог державний ветеринарний інспектор повинен вжити заходів, спрямованих на впровадження оператором ринку коригувальних дій.
На нараді також йшлося про здійснення державними ветеринарними інспекторами або уповноваженими ветеринарами державного контролю задля перевірки дотримання законодавства щодо виробництва сирого молока або молозива. У цьому контексті учасники зібрання обговорили основні вимоги до виробників сирого молока, відповідно до Наказу Мінагрополітики №118 від 12.03.2019 р., і порядок здійснення державного контролю сирого молока та молозива.
За результатами проведеної наради, учасники розглянули низку організаційних питань. Зокрема, районним державним ветеринарним інспекторам доручено провести роз’яснювальну роботу серед виробників сирого молока щодо дотримання законодавчих вимог, а керівникам районних і Ужгородської міської державних ветеринарних лікарень належить підготувати подання, щоб надати статус уповноваженого ветеринара з метою перевірки дотримання законодавства щодо виробництва сирого молока та/або молозива, стану здоров’я тварин, використання ветеринарних препаратів у господарствах, де здійснюється виробництво сирого молока.