У зв’язку із запровадженням на території Запорізької області «червоного» рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19 та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області посилили контроль за дотриманням суб’єктами господарювання протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення, локалізацію спалахів коронавірусної хвороби.
Так, протягом квітня 2021 року, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби області, в тому числі у складі мобільних груп, спільно з представниками органів місцевої влади та Національної поліції, провели 5759 перевірок.
Порушення протиепідемічних вимог, встановлених постановами Кабінету Міністрів України і Головного державного санітарного лікаря України з профілактики поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, виявили на 941 об’єкті (16,3 % від перевірених).
Зокрема перевірили:
- 1675 об'єктів торгівлі продовольчими товарами, порушення встановили на 469 (28 % від перевірених);
- 150 агропродовольчих ринків, порушення встановили на 57 (47,5 %);
- 2818 об'єктів торгівлі непродовольчими товарами, на 195 (6,9%) встановили порушення;
-426 закладів громадського харчування, порушення встановили на 66 (15,5%) об’єктах;
- 86 закладів освіти, порушення встановили на 22 (25,6%);
- 196 перукарень та салонів краси, в 28 (14,3%) встановили порушення;
- 408 - інших об’єктів нагляду (громадський транспорт, автотранспортні підприємства, аптеки, ательє, офісні приміщення тощо), на 104 (25,5%) встановили порушення.
У ході моніторингових обстежень виявили такі основні порушення:
- відсутня інформація про проведення температурного скринінгу працівників;
- використання несертифікованих засобів (або засобами невідомого походження) для вологого прибирання та дезінфекції;
- відсутнє маркування та недотримання соціальної дистанції;
- не проводиться дезінфекційна обробка ручок корзинок та візків для покупок;
- в пасажирському транспорті не забезпечена можливість дотримуватися відстані між водієм та пасажирами (не менше 1 метра) або наявність фізичних бар'єрів; не проводиться вологе прибирання та дезінфекційна обробка контактних поверхонь;
- недотримання обмежувальних заходів і заборон, передбачених для «червоного» рівня епідемічної небезпеки та інші.
До порушників застосовані заходи згідно чинного законодавства, зокрема надали 941 припис (пропозицію) щодо усунення та недопущення в подальшому порушень карантинних вимог. Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області та представники Національної поліції склали 620 протоколів про адміністративні правопорушення.
Загалом, з початку року, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області провели 10,8 тис. перевірок, у ході яких встановили порушення на 2,4 тис. об'єктах (22 %). Також, під час моніторингових обстежень фахівці Головного управління Держпродспоживслужби області проводять роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарювання, працівниками та відвідувачами об’єктів щодо дотримання протиепідемічних вимог з метою запобігання захворювання на СOVID-19.