Задля зменшення можливих ризиків поширення коронавірусної хвороби фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області провели нараду з керівниками і медичними працівниками ДНЗ та НВК м. Кропивницький. Присутнім детально роз’яснили вимоги постанови Головного державного санітарного лікаря України від 25.08.2021 № 8 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв'язку поширенням коронавірусної хвороби».
Начальниця відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Галина Сабадаш та головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кропивницького управління Тамара Третяк наголосили на тому, що допуск до роботи працівників закладу здійснюється після проведення температурного скринінгу та за умови наявності респіратора або захисної маски, що закриває ніс та рот. Засоби індивідуального захисту можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях та групових осередках, однак під час пересування приміщеннями закладу або в процесі взаємоспілкування використання засобів індивідуального захисту співробітниками закладу є обов’язковим.
Також фахівці розповіли про вимоги до організації освітнього процессу та зміни, які відбулися. Так, температурний скринінг дітей проводять безконтактним термометром при початковому вході у заклад. Раніше ж вимірювання температури дітям здійснювалося додатково кожні 4 поточні години. До того ж тепер не забороняється використання дітьми багаторазових (тканинних) рушників та килимів з довгим ворсом. Масові заходи дозволено проводити з урахуванням вимог, встановлених Кабміном.
Ранкове приймання дитини до закладу та передачу після закінчення дня проводить вихователь групи на території закладу, але за межами його будівлі, а за несприятливих погодних умов - у приймальних або роздягальних групових осередках закладу. Під час перебування в закладі a6o на його території батьки повинні використовувати засоби індивідуального захисту.
До того ж відповідно до постанови керівники, медичні працівники закладу чи інші відповідальні особи повинні інформувати працівників закладу освіти з питань вакцинації, профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань та протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), проводити навчання та інструктажі щодо дотримання вимог та навичок їх виконання.
Окремо на зустрічі обговорили питання щодо порядку організації харчування у закладах освіти та вимоги чинного законодавства. З нормами харчування в закладах освіти можна ознайомитися за цим посиланням.