Фахівці Держпродспоживслужби Запоріжжя та представники птахогосподарств обговорили питання профілактики грипу птиці
опубліковано 22 січня 2020 року о 14:01

21 січня 2020 року під головуванням начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктора Шершнєва відбувся семінар на тему: «Профілактика високопатогенного грипу та інших інфекційних захворювань птиці. Діагностика, порядок відбору зразків і доставка їх в лабораторію».

Участь у заході взяли керівники та головні лікарі ветеринарної медицини спеціалізованих птахогосподарств області, керівники управлінь, лікарень ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, державних лабораторій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Спікери семінару детально ознайомили учасників з епізоотичною ситуацією щодо грипу птиці в країнах Європи, в т.ч. країнах, які межують з Україною. Зокрема, було зазначено, що за офіційними повідомленнями Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) та європейської системи нотифікації про захворювання тварин (ADNS) у 2018-2019 роках грип птиці реєструвався в 11 країнах ЄС (128 спалахів)  та РФ (84 спалахи).

Аналіз шляхів міграції диких перелітних птахів свідчить, що Україна, в тому числі Запорізька область, розташована на перехресті кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збуднику грипу птиці з дикими перелітними птахами з території неблагополучних країн, територій чи зон існує постійно. Під час весняної, осінньої міграцій та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується, тому в Україні та області посилено заходи щодо  профілактики високопатогенного грипу птиці.

Також під час зустрічі фахівці Держпродспоживслужби звернули увагу на проведенні моніторингових досліджень на грип птиці.

Крім того, учасники обговорили методи діагностики та заходи при підозрі захворювання птиці на грип. Також особливу увагу приділено питанням профілактики сальмонельозу птиці, відбору матеріалу, лабораторній діагностиці тощо.

Окремо під час семінару присутні зупинилися на особливостях заходів державного контролю та нагляду в птахогосподарствах усіх форм власності.

У рамках семінару були визначені першочергові заходи з профілактики грипу птиці, зокрема, представники птахогосподарств мали можливість обговорити з фахівцями Держпродспоживслужби актуальні питання мінімізації ризиків занесення грипу в птахогосподарства. 

Довідково:

Згідно з оперативними даними за 2019 рік в області проведено понад 5 тис. моніторингових досліджень на грип птиці, у тому числі  дикої і синантропної з негативним результатом.

Держпродспоживслужбою області проводяться щеплення птиці в індивідуальних дворах громадян проти хвороби Ньюкасла (збудник відноситься до родини параміксовірусів); дана вакцина є інтерфероногеном в тому числі і щодо високопатогенного грипу птиці. У 2019 році вакцинацію проти хвороби Ньюкасла проведено в 910 населених пунктів області. Усього щеплено понад 7 млн голів, у тому числі 2,3 млн голів птиці у приватному секторі; досліджено на напругу імунітету 39 тисяч проб.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux