В Харківській області фахівці Держпродспоживслужби взяли участь у позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій
опубліковано 21 листопада 2022 року о 12:27

Позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківського району проводилося 18 листопада 2022 року. У ньому взяли участь представники Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області — начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Харківського району  Віктор Солонський та начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Харківського району Ірина Зубкова.

Серед іншого розглядалися питання щодо недопущення торгівлі харчовими продуктами в невстановлених місцях, оскільки це може призвести до санітарно-епідеміологічних ускладнень. На території населених пунктів Харківського району останнім часом з’явилося багато місць стихійного продажу харчових продуктів невідомого походження, зокрема: м’яса сільськогосподарських тварин та птиці,  молочної продукції, риби та продуктів з неї, консервів домашнього виготовлення, у тому числі грибів, що є порушенням ст. 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Продукція, яка стихійно реалізується, є потенційно небезпечною та становить безпосередню загрозу для життя та здоров’я населення. Така торгівля здійснюється поблизу зупинок громадського транспорту, у дворах багатоквартирних будинків, на вулицях приватних домоволодінь, вздовж тротуарів та пішохідних зон, у парках, скверах, на парковках для автотранспорту та інших не призначених, не обладнаних для торгівлі місцях.

Беручи  до уваги,  що,  відповідно  до  ст. 23 Закону  України  «Про національну поліцію», контроль за дотриманням статті 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях» належить до повноважень органів внутрішніх справ, було запропоновано органам Національній поліції та Харківській районній військовій адміністрації створити постійні групи, до яких включити спеціалістів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Харківського району ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області з метою надання останніми фахової допомоги під час відпрацювання місць стихійної торгівлі харчовими продуктами, щоб їх усунути та запобігти харчовим отруєнням та токсикоінфекціям.

Також розглядалися питання стосовно санітарного благополуччя населення, а саме: стан водопостачання населення та умови перебування ВПО на території Харківського району.

За результатами моніторингових досліджень питної води, відібраної з громадських колодязів, деякі з них не відповідали вимогам санітарного законодавства. Тому  місцевим радам Харківського району було запропоновано інвентаризувати колодязі, визначити їх балансоутримувачів, провести оздоровчі заходи (чистку, хлорування тощо) та лабораторні дослідження питної води.

Особлива увага була привернута до місць розташування внутрішньо переміщених осіб на території Харківського району. Розглядалися  проблемні питання, які були встановлені спеціалістами Управління під час проведення моніторингових візитів, головне з яких – наявність тепла. Було зауважено, що наявність опалення в приміщеннях, де проживають ВПО, є проблемою не тільки керівників цих закладів, а й місцевої влади, і вирішувати її необхідно разом.

За результатом позачергового засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було вирішено інформації начальників Управлінь ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області взяти до відома та вжити відповідні заходи.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux