Фахівці Держпродспоживслужби м. Києва виявили, що майже 64% гуртожитків не дотримується карантинного режиму
опубліковано 10 вересня 2020 року о 16:27

Порушення протиепідемічних заходів виявили у 38% перевірених гуртожитків. Серед порушень: відсутня термометрія працівників, немає запасу деззасобів, працюють без засобів індивідуального захисту, не вирішено питання утилізації ЗІЗ, відсутні елементарні засоби особистої гігієни (серветки, одноразові рушники, мило). Такі результати перевірки 42 студентських гуртожитків столиці на відповідність дотримання Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів в гуртожитках у період карантину через поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

Саме студентські гуртожитки, за прогнозами епідеміологів, стануть рушіями підвищення захворюваності в столиці. Це пов’язане з тим, що тут важко тримати дистанцію, крім того молоді люди найчастіше хворіють на коронавірус без видимих клінічних симптомів. При цьому, можуть поширювати інфекцію.

«Дуже важливо налагодити у гуртожитках максимальні профілактичні заходи. Перш за все, виявляти хворих і контактних, забезпечити можливості для ізоляції і самоізоляції, вчасно й у повному обсязі проводити дезінфекцію приміщень», – зазначає керівник Головного управління Держпродспожвслужби в м. Києві Олег Рубан.

Тільки за період з 31 серпня по 4 вересня, коли тривало поселення студентів, під час перевірок було з’ясовано, що 64% гуртожитків не дотримується карантинного режиму, отже, потенційно небезпечні у сенсі поширення коронавірусної інфекції. За цей період перевірили 13 гуртожитків, із яких у 8 встановлені порушення та складені протоколи за ст.44-3 КУпАП «Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами».

У Києві за ініціативи Міністерства освіти і науки України проведено нараду з питання поселення і дотримання санітарних норм проживання студентів у гуртожитках в умовах карантину. Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві під час наради поінформували представників київських вишів про дотримання необхідних вимог і приклади поширення захворювань, які вже мали місце у столичних студентських гуртожитках. Визначили алгоритм дій у випадку виявлення хворих, а також порядок самоізоляції для контактних. Зокрема, зосередились і на питаннях виділення додаткових коштів для придбання достатньої кількості засобів індивідуального захисту, дезінфекційних засобів, антисептиків. Проговорили про організацію лабораторних обстежень методом ПЛР студентів із симптомами захворювання COVID-19 та контактних осіб, внесення до штатних розписів вищих навчальних закладів посад медичних працівників, виділення приміщень для самоізоляції та обсервації (за необхідності).


 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux