Фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградщини нагадують, що інформація про продукцію, яка підпадає під дію Технічних регламентів, має надаватися українською мовою
опубліковано 17 лютого 2021 року о 11:28

16 січня 2021 року набрала чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка встановлює обов’язкову необхідність подання інформації про товар або послугу державною мовою, у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги. Ця вимога стосується також інформації, зазначеної на упаковках, етикетках тощо. 

Відділ ринкового та метрологічного нагляду Держпродспоживслужби Кіровоградщини нагадує суб’єктам господарювання, що продукція, яка підпадає під дію Технічних регламентів (у яких містяться вимоги до виробників, уповноважених осіб та імпортерів тощо), повинна супроводжуватися товарно-супровідною та технічною інформацією, викладеною виключно державною мовою. Також суб’єкти господарювання повинні зазначати своє найменування та юридичну поштову адресу державною мовою. 

Підприємці (продавці) перед наданням продукції для реалізації зобов’язані перевіряти наявність знака відповідності технічним регламентам, а також необхідних документів, інструкцій з експлуатації, інформацію щодо безпечності, що мають бути складені згідно з вимогами закону про порядок застосування мов. 

Водночас невиконання вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та технічних регламентів є порушенням, яке потребує усунення та приведення товару до відповідності перед наданням для продажу. Якщо ж порушення не усуваються, посадові особи у сфері ринкового та метрологічного нагляду застосовують до суб’єктів господарювання адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафів. 

Зокрема в 2020 році за результатами перевірок та відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» прийнято 331 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів. Зокрема 131 рішення про тимчасову заборону надання на ринку; 138 рішень про обмеження надання продукції на ринку шляхом усунення формальної невідповідності та 62 рішення щодо приведення продукції у відповідність до встановлених вимог. За встановлені посадовими особами порушення вимог законодавства про державний ринковий нагляд до суб’єктів господарювання застосовано штрафні санкції у розмірі 220 100 грн.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux