Суворий контроль якості харчових продуктів, які підрядники постачатимуть для місцевих шкіл та дитячих садочків. Саме це обговорили під час наради 10 лютого в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Михайло Опанащенко та очільник Олешківської громади Євген Рищук.
«Аби точно знати, що дітей годують безпечними та якісними продуктами, потрібно забезпечити простежуваність – що це за продукт, де його придбав постачальник, якої він якості, чи немає там шкідливих речовин. Для цього мають проводитись лабораторні дослідження. Бо, наприклад, зараз дуже багато фальсифікату вершкового масла з великим вмістом рослинних жирів. А від цих домішок страждає здоров’я дітей. Окремий контроль має бути за вже готовими стравами, аби вони готувались саме з тієї кількості продуктів, зазначених у рецептурі. Та з продуктів, які правильно зберігаються. Тому 5-10% так званих чергових страв також рекомендовано щодня відправляти на дослідження», – зазначив Михайло Опанащенко.
За словами Євгена Рищука, буде здійснюватися щоденний моніторинг страв їдалень із залученням спеціалістів з лабораторних досліджень на предмет вмісту нітратів, пальмової олії тощо.
Також очільник громади заявив, що виконком неодмінно направить необхідні кошти на ці заходи. А в майбутньому наявність у постачальників товару договорів з лабораторіями щодо перевірки якості продуктів має стати обов’язковим критерієм для потенційної співпраці.
За рекомендацією Держпродспоживслужби, міськрада опрацює питання якості питної води у сільській місцевості. Її також планують досліджувати щомісяця – так, як це сьогодні робиться міськими комунальниками.
У свою чергу, Михайло Опанащенко заявив, що активна співпраця Держпродспоживслужби та органу місцевого самоврядування сприятиме забезпеченню навчальних та дошкільних закладів якісними та безпечними продуктами харчування.