Фахівці Держпродспоживслужби Чернігівщини видали паспорти власникам більше ніж 1600 пасік
опубліковано 15 жовтня 2020 року о 17:23

Від початку року в Чернігівській області територіальні органи Держпродспоживслужби паспортизували 1625 пасік, у яких налічується майже 38,5 тисяч бджолосімей. Крім того, за цей період у державному реєстрі потужностей зареєстровано 540 операторів ринку, котрі займаються в регіоні первинним виробництвом продуктів бджільництва.

Найактивніше процес реєстрації потужностей і внесення їх до державного реєстру відбувається у Прилуцькому, Ічнянському, Срібнянському, Новгород-Сіверському та Бахмацькому районах.

У цілому суб’єкти господарювання, які утримують і розводять бджіл, намагаються виконувати вимоги законодавства України у сфері бджільництва, запевняють фахівці Держпродспоживслужби. Адже практика доводить, що недотримання законодавчих норм значно ускладнює, а часом і унеможливлює  позитивне вирішення спірних питань, які  виникають під час здійснення господарської діяльності. Значною мірою це стосується випадків отруєнь бджіл внаслідок використання сільгоспвиробниками засобів захисту рослин, у тому числі пестицидів. 

Щоб попередити такі випадки, фахівці Держпродспоживслужби Чернігівщини неодноразово ініціювали зустрічі пасічників з представниками органів місцевого самоврядування та аграріями. Зокрема, від початку року у районах і містах області пройшло 47 нарад і 24 засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій щодо профілактики отруєння бджіл. Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби розробили, надрукували і розповсюдили тематичний буклет, у якому прописані рекомендації щодо реєстрації та розміщення пасік, санітарні норми при застосуванні пестицидів, проведення лабораторних досліджень хвороб бджіл та алгоритм дій при їх отруєнні. Постійно проводиться роз’яснювальна робота з пасічниками і сільгоспвиробниками на предмет дотримання регламентів застосування пестицидів. 

Протягом січня-вересня Держпродспоживслужба області отримала 23 звернення від громадян стосовно загибелі бджіл, зареєстровано 12 таких випадків у 9 районах Чернігівщини. Уповноваженими лабораторіями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів проведено лабораторну діагностику бджіл (живих, підмор) на окремі види захворювань, зокрема на акарапідоз, нозематоз, браульоз тощо.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux