«Підтримка бізнесу на період карантину. Актуальні законодавчі зміни» - вебінар на таку тему провели для представників малого та середнього бізнесу, районних державних адміністрацій і об’єднаних територіальних громад фахівці Чернігівського міського управління Держпродспоживслужби.
Його начальниця Валентина Михед розповіла учасникам заходу про зміни у законодавчих актах щодо безпечності харчових продуктів та вимоги обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених для запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19). А саме: 4 грудня 2020 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», яким скасовано мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, запроваджений Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№ 530-IX).
Разом з тим продовжує діяти мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, запроваджений Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№ 533-IX).
Таким чином, по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України, заборонено проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, крім державного нагляду (контролю): за діяльністю суб’єктів господарювання, які відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику:
Також акцентувалась увага на новій Постанові Головного санітарного лікаря України № 57 від 30.12.2020 р. «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) та Постанові Кабінету Міністрів №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” (зі змінами) .