Фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Чернігівського районного управління Держпродспоживслужби на базі відділів освіти Михайло-Коцюбинської селищної та Новобілоуської сільської рад провели семінари з кухарями загальноосвітніх закладів освіти. Зокрема, йшлося про зміни в організації харчування школярів відповідно до додатку №9 Санітарного регламенту, який набирав чинності з 1 січня 2021 року.
До відома учасників зібрання доведені вимоги щодо організації харчування і харчових продуктів, які використовуються для харчування в закладах освіти, у тому числі перелік харчових продуктів, заборонених до реалізації у шкільних буфетах (згідно з додатком №10 Санітарного регламенту).
Також фахівці Держпродспоживслужби акцентували увагу присутніх на заходах щодо профілактики кишкових інфекцій і харчових отруєнь серед дітей в організованих колективах, а саме: дотримання правил миття столового посуду, прийом харчових продуктів тільки за наявності супровідних документів, які свідчать про їх походження та якість, кулінарна обробка харчових продуктів, здійснення бракеражу сирої та готової продукції, ведення документації тощо.
Фахівці Городнянського територіального управління Держпродспоживслужби спільно з працівниками відділу освіти місцевої ОТГ також здійснили моніторингове обстеження шкіл на предмет дотримання вимог Санітарного регламенту.
Зокрема, перевірено, як у навчальних закладах дотримуються санітарно-гігієнічних норм облаштування території, гігієнічних вимог до будівель, приміщень, водопостачання, водовідведення, освітлення та опалення, повітряно-теплового режиму.
Акцентувалась увага на безпечності харчових продуктів і наявності технологічного обладнання приміщень харчоблоків. Під час обстеження фахівці також перевірили, як у навчальних закладах за новими правилами відбувається організація харчування дітей, виконуються санітарно-гігієнічні правила і норми утримання шкіл.
За результатами роботи по кожному навчальному закладу надані пропозиції щодо усунення виявлених недоліків.
За дотриманням вимог санітарного законодавства, зокрема Санітарного регламенту, стежать і спеціалісти Семенівського районного управління, разом з представниками відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради здійснюючи моніторинг місцевих шкіл. Під час відвідувань навчальних закладів звертається увага на виконанні вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Робиться акцент на організації якісного та безпечного харчування учнів, виконанні вимог при постачанні харчових продуктів, дотриманні технологічного процесу, правил особистої гігієни персоналом та учнями. Також при моніторингових обстеженнях фахівці Держпродспоживслужби звертають увагу на дотримання вимог санітарного законодавства щодо здійснення протиепідемічних заходів під час карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).