Епізоотична ситуація в Кіровоградській області на постійному контролі фахівців Держпродспоживслужби
опубліковано 13 вересня 2024 року о 14:11

На цьому наголосив перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Андрій Багрій під час наради з окремих питань ведення лісового господарства на території області. Захід пройшов під головуванням заступника начальника Кіровоградської ОВА Юрія Миколаєнка.

В Україні залишається напруженою епізоотична ситуація з захворюванням на африканську чуму свиней (АЧС). З початку поточного року зафіксовано 61 випадок АЧС. Зокрема, 5 неблагополучних пунктів зареєстровано на Кіровоградщині в Кропивницькому та Новоукраїнському районах. Чотири випадки захворювання свиней на АЧС припадають на приватний сектор, один випадок зареєстрували на свинофермі.

По кожному випадку фахівці проводили заходи відповідно до затвердженого Плану заходів щодо локалізації та ліквідації африканської чуми свиней у місцях спалаху АЧС. Було вилучено, умертвлено шляхом евтаназії та спалено все наявне свинопоголів’я в епізоотичних вогнищах (450 голів). В епізоотичних вогнищах проведено вимушену дезінфекцію: всього продезінфіковано 606 об’єктів загальною площею 7120 м2.

Також у зонах захисту та спостереження проведено облік свиней, які утримуються у особистих селянських господарствах. Власники тварин попереджені про заборону продажу, переміщення, вигульного (вільного) утримання та безконтрольного забою свиней. Крім того, з органами управління та силами цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Кіровоградської області провели регіональне командно-штабне навчання за участі ДСНС щодо виникнення захворювання свиней на АЧС.

У зв’язку з вилученням поголів’я свиней з епізоотичних вогнищ через виникнення африканської чуми свиней була здійснена виплата фізичним особам-власникам. Сума компенсованої майнової шкоди на території Кіровоградської області за 2023-2024 роки складає 1 012 245 грн.

Андрій Багрій зазначив, що згідно з оперативними даними в області нараховується 206 167 голів свиней, в тому числі в 84 сільськогосподарських підприємствах нараховується 155 302 голів свиней, в індивідуальному приватному секторі 50 865 голів свиней.

Проблемним питанням залишається сказ тварин. Наразі спостерігається значне поширення цього захворювання, чому сприяє висока щільність популяції червоної лисиці, а також висока концентрація безпритульних тварин у населених пунктах.

На території області станом на 09 вересня поточного року зареєстровано 80 випадків захворювання тварин на сказ та оголошено 69 неблагополучних пунктів, що на 34 випадки та 30 неблагополучних пунктів більше, ніж у 2023 році.

Собаками та котами було нанесено 768 покусів людям, із них – 152 покуси нанесено безпритульними невакцинованими тваринами. До адміністративної відповідальності притягнуто 35 власників невакцинованих тварин, загальна сума штрафів - 23 630 грн.

Аналіз захворюваності тварин показує, що найбільше випадків сказу реєструється серед собак та котів – переважно бродячих, які в свою чергу заражаються від диких тварин. Зважаючи на такі обставини фахівці державних установ Держпродспоживслужби постійно проводять заходи по ветеринарному обслуговуванню тварин, як домашніх так і безпритульних на території області, окрім того також проводяться заходи щодо ліквідації та профілактики сказу тварин. Спеціалістами районних державних лікарень ветеринарної медицини області з початку 2024 року щеплено проти сказу: собак – 91 516 гол., котів – 77 403 гол., ВРХ – 3 093 гол., ДРХ – 1 598 гол., коней – 45 гол., свиней – 52 гол., хутрових звірів – 2 гол.

Створення притулків для безпритульних тварин, де б проводились відповідні ветеринарні обробки тварин, могло б вплинути на рівень захворюваності на сказ серед собак. Однак наразі жодного муніципального офіційного притулку для тварин в області немає, а існуючих приватних волонтерських зусиль в цьому питанні замало.

Що стосується профілактики сказу лисиць як основних носіїв вірусу, єдиним дієвим способом є пероральна імунізація від сказу. У зв’язку з веденням воєнного стану, неможливо провести пероральну імунізацію за допомогою авіації, тож згідно з Методичними рекомендаціями «Планування, організація та проведення пероральної імунізації м’ясоїдних тварин проти сказу» кампанія проводиться шляхом розкладання приманок вручну. Минулого року кампанія проводилась в області наприкінці осені. Всього було оброблено 10% площі мисливських угідь.

Цьогорічну осінню кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин заплановано провести на території області площею 19 285,53 км2. Під час проведення пероральної вакцинації буде використано 482 138 доз вакцини (25 доз на 1 км2).

Для відпрацювання вимог методичних рекомендацій фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградщини проводять робочі наради з лісниками, мисливцями, користувачами мисливських угідь, головами міських, селищних, сільських рад, проводяться необхідні інструктажі з бригадами, які будуть розкидати вакцину.

Також з метою ефективного виконання імунізації робочими групами Головне управління створило відеоролик з інструктажем, розміщений за цим посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux