7 січня до медичного закладу зі скаргами на порушення шлунково-кишкового тракту звернулася 33-річна жителька с. Піщаний Брід Новоукраїнського району зі своїм сином (1 рік 8 місяців). Лабораторне дослідження біоматеріалу матері та дитини підтвердило підозру щодо захворювання на ботулізм (Clostridium botulinum). У зв’язку з погіршенням стану потерпілі були доставлені з Новоукраїнської до Кропивницької міської лікарні, де їм обом ввели протиботулінічну сироватку.
Ймовірною причиною виникнення захворювання стала м’ясна тушонка домашнього приготування, яку матір споживала сама та нагодувала дитину (зі слів жінки). Вже за декілька днів проявилися симптоми ботулізму. Наразі постраждалі перебувають під наглядом лікарів.
Нагадаємо, що минулого року на Кіровоградщині підтвердили два випадки ботулізму з трьома постраждалими. Тоді причинами хвороби теж стала продукція домашнього приготування - рибні консерви та риба холодного копчення.
Довідково. Ботулізм - це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Симптоми ботулізму:
Перші симптоми захворювання на ботулізм найчастіше виникають через 12 –24 год. після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми можуть виникнути і раніше (уже через 2 год.) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.