Дотримання фітосанітарних вимог під час експорту рослин та рослинної продукції: відбулась нарада з територіальними органами Держпродспоживслужби
опубліковано 23 серпня 2024 року о 16:20

Забезпечити належний рівень здійснення фітосанітарних процедур при експорті та створити нові можливості для вітчизняних експортерів української продукції рослинного походження – окреслив головні задачі заступник Голови Держпродспоживслужби Вадим Чайковський під час наради з керівництвом управлінь фітосанітарної безпеки територіальних органів Держпродспоживслужби.

Під час заходу фахівці служби обговорили:

  • фітосанітарні вимоги країн-партнерів в міжнародній торгівлі з метою здійснення експорту української продукції, зокрема до Республіки Індонезія, Китайської Народної Республіки, Турецької Республіки, країн Європейського Союзу;
  • фітосанітарні заходи (процедури) для видачі фітосанітарних сертифікатів та фітосанітарних сертифікатів на реекспорт з урахуванням положень Міжнародної конвенції про захист рослин, Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 12 та законодавства України;
  • результати проведеної роботи щодо отриманих нотифікацій від національних організацій захисту рослин країн-імпортерів;
  • оформлення фітосанітарних сертифікатів на рослини та деревину Chionanthus virginicus L. і Fraxinus L. з урахуванням вимог Імплементаційного Регламента Комісії (ЄС) 2024/2004  від 23 липня 2024 року

«Наразі варто приділити значну увагу проведенню роз’яснювальної роботи серед суб’єктів господарювання, – наголосив Вадим Чайковський, - зокрема щодо виконання фітосанітарних вимог країн-партнерів України в міжнародній торгівлі (ЄС, КНР, Туреччина, Індонезія та інші). Оскільки, спільна робота бізнесу та держави забезпечить імідж країни як надійного партнера та позбавить затримки або повернення вантажів, а також додаткових фінансових витрат. Окрім того необхідно посилити моніторинг території України та проведення обстежень на предмет виявлення шкідливих організмів. Зараз, у часи війни, коли неможливо виконати в повному обсязі фітосанітарні заходи, ми повинні передбачати загрози наперед, щоб зашкодити виникнення надзвичайних ситуацій».

Директор Департаменту фітосанітарної безпеки та контролю в рослинництві Андрій Челомбітко повідомив про те, що Україна вже зареєстрована в системі The HUB, яка належить ФАО в рамках Міжнародної конвенції з карантину та захисту рослин (ІРРС) для можливості обміну електронними фітосанітарними сертифікатами в тестовому режимі. Вже пройдені перші кроки щодо реалізації цифрового електронного фітосанітарного сертифіката, спеціалісти Держпродспоживслужби та всі залучені експерти в повній мірі докладають якомога більше зусиль для можливості надання якісних послуг в цифровому варіанті.

Наразі здійснюється тестування, наступний крок – повне використання ePhyto в міжнародній торгівлі. Успішність тестового обміну фітосанітарними сертифікатами підтверджується експертами країн-партнерів та запевняє у можливості в найкоротші терміни впровадити рішення ePhyto на постійній основі в Україні.

Також приділено увагу щодо виконання заходів, передбачених Антикорупційною програмою Держпродспоживслужби в частині оформлення та видачі фітосанітарних та карантинних сертифікатів відповідно до українського законодовства.

Керівництво Держпродспоживслужби наголосило, що важливою роботою фахівців служби є виконання фітосанітарних заходів України та країн-партнерів в міжнародній торгівлі під час експорту рослин та продукції рослинного походження.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux