Дніпропетровщина: стан виконання заходів щодо реформи шкільного харчування у Кам’янському районі
опубліковано 12 березня 2024 року о 11:48

Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує про стан виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 № 990-р «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження оперативного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках».

Актуальними проблемами, згідно зі Стратегією реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, залишається забезпечення та організація достатнього, якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти, формування у дітей звичок здорового харчування.

На виконання оперативного плану заходів Стратегії реформування системи шкільного харчування фахівцями Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області триває моніторинг з питань дотримання вимог санітарного законодавства під час організації харчування у закладах загальної середньої освіти. За поточний рік проведено моніторинг у 45 закладах загальної середньої освіти (ЗЗСО) Кам’янського району, зокрема у 18 ЗЗСО Кам’янської міської ради, 6 ЗЗСО Жовтоводської міської ради, 4 ЗЗСО Верхньодніпровської міської ради, 5 ЗЗСО Криничанської селищної ради, 6 ЗЗСО Саксаганської сільської ради, 4 ЗЗСО Божедарівської селищної ради та 2 ЗЗСО Затишнянської сільської територіальної громади.

Під час здійснення моніторингу спеціалістами проводиться оцінка матеріально-технічного стану харчоблоків, зокрема забезпечення достатньої кількості справного холодильного та технологічного обладнання, виробничих столів, інвентарю для оброблення харчових продуктів, кухонного та столового посуду, умов для миття та обробки сировини. Спеціалісти контролюють наявність державної реєстрації потужностей або експлуатаційного дозволу у постачальників продуктів харчування та продовольчої сировини, інших документів (угоди з постачальником, графіки та маршрути постачання продуктів, наявність супровідних документів на продукти харчування тощо).

Не залишається поза увагою контроль за дотриманням термінів придатності та умовами зберігання продуктів харчування, поточності технологічного процесу, товарного сусідства, первинної та вторинної обробки харчових продуктів, правил миття кухонного посуду та інвентарю, умов для особистої гігієни як для здобувачів освіти, так і для персоналу, своєчасністю проходження медичного огляду персоналом харчоблоку, вимогами щодо забезпечення питного режиму тощо. Окрім того, під час заходів фахівці перевіряють наявність технологічної документації на вироби та страви, погоджених з Держпродспоживслужбою примірних чотиритижневих сезонних меню та асортименту буфету, контролюють ведення журналів з організації харчування встановленої форми, дотримання правил відбору та зберігання добових проб готових страв.

Під час моніторингу спеціалісти надають рекомендації та консультативно-методичну допомогу закладам освіти щодо забезпечення виконання вимог санітарного законодавства та недопущення епідеміологічних ускладнень, пов’язаних з гострими кишковими інфекціями та харчовими отруєннями.

Адміністраціям закладів освіти надані інформаційні листівки, проведено бесіди про впровадження системи НАССР та виконання основних вимог щодо організації харчування дітей у закладах освіти відповідно до Стратегії реформування системи харчування.

Робота щодо вжиття заходів із реформування організації харчування у закладах освіти триває та перебуває на постійному контролі Держпродспоживслужби.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux