Дніпропетровщина: профілактика ботулізму та взаємодія з органами влади

опубліковано 07 серпня 2025 року о 15:13

Ботулізм є однією з найнебезпечніших харчових інфекцій, що становить реальну загрозу для здоров’я та життя людини. У боротьбі з харчовими інфекціями, зокрема ботулізмом, важливу роль відіграє ефективна взаємодія між Держпродспоживслужбою та органами місцевого самоврядування. Саме на місцевому рівні можливо оперативно реагувати на потенційні загрози, виявляти несанкціоновану торгівлю небезпечною продукцією та проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення.

Тільки об’єднаними зусиллями можна запобігти випадкам харчових захворювань, зокрема ботулізму, та зберегти людські життя.

Ботулізм – це важке харчове отруєння, яке викликає токсин бактерії Clostridium botulinum. Навіть мала кількість токсину може призвести до паралічу або смерті, якщо вчасно не розпочати лікування. Найчастіше захворювання виникає через вживання неправильно приготованих або збережених продуктів. Ботулотоксин не можна визначити за кольором або смаком, отже, зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Часто він трапляється у в’яленій чи сушеній рибі, домашніх консервах та закрутках. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати в їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно із санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, рибу тощо треба лише в холодильнику. І, головне, не купувати харчові продукти, консерви та рибу на стихійних ринках.

Улітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм. Підвищена температура повітря прискорює розмноження збудників, зростає кількість переносників інфекцій (мухи, таргани, мошки), пожвавлюється торгівля харчовими продуктами на стихійних ринках, а також люди частіше обирають відпочинок на природі, де не завжди є можливість забезпечити належні умови зберігання їжі.

З метою попередження виникнення харчових отруєнь та ботулізму серед населення Нікопольським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено ряд виступів на засіданнях з органами місцевого самоврядування. Зокрема ініційовано розгляд питання щодо профілактики харчових отруєнь та ботулізму на засіданнях місцевих комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 8 громад Нікопольського району.

Завдяки співпраці з громадами створено робочі групи, до складу яких входять представники органів влади, Нацполіції та Нікопольського районного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, що проводять профілактичні рейди з метою ліквідації осередків стихійної торгівлі на території Нікопольського району. Протягом року проведено 53 рейди, під час яких особлива увага приділяється забороні реалізації харчових продуктів домашнього виготовлення без відповідних документів.

Реалізуються спільні заходи інформаційно-просвітницького характеру. До місцевих органів влади направлено 7 тематичних статей для публікації на офіційних сайтах громад. Метою цих дій є формування у громадян відповідального ставлення до власного здоров’я та запобігання випадкам харчових отруєнь, зокрема ботулізму.

Завдяки такій взаємодії вдається своєчасно реагувати на потенційні загрози, попереджати спалахи хвороби та підвищувати рівень профілактики харчових отруєнь, зокрема ботулізму, в територіальних громадах району.

Таким чином, взаємодія Держпродспоживслужби й органів влади є важливою складовою для досягнення успішних результатів у боротьбі з харчовими отруєннями, зокрема з ботулізмом, особливо в умовах складної епідеміологічної ситуації в Україні, пов'язаної з війною та переміщенням населення.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux