Держпродспоживслужба виконує системні кроки з підтримки безпеки закладів освіти
опубліковано 28 січня 2025 року о 17:18

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін взяв участь у презентації-семінарі з питань організації безпечного освітнього середовища, що проведений на майданчиках Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України.

У заході взяли участь представники Національної академії педагогічних наук України, керівники закладів освіти, державні службовці, науковці, практичні педагоги.

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука вживаються заходи, спрямовані на підтримку безпеки закладів освіти, у тому числі в частині ліквідації або мінімізації викликів біологічної природи. Зокрема, фахівці служби в межах компетенції беруть участь в обстеженнях закладів освіти, зокрема в частині виконання санітарного законодавства.

Сергій Захарін нагадав, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 квітня 2023 р. № 301-р. схвалено Концепцію безпеки закладів освіти, яка за змістом є комплексним документом, що встановлює чіткі завдання для різних органів державної влади у сфері забезпечення (підтримки) безпеки закладів освіти. Цей документ заклав фундамент нормативно-методичного розуміння феномена «безпека закладу освіти» та уможливив розробку перспективних завдань, які уможливлюють досягнення поставленої цілі – досягнення належної безпеки закладів освіти в різних регіонах України з урахуванням сучасних викликів.

Окрім того, Держпродспоживслужба у межах компетенції виконує значну роботу, спрямовану на забезпечення підтримки високої якості та культури шкільного харчування. Територіальними органами служби вживаються комплексні системні заходи, спрямовані на впровадження реформи шкільного харчування - у тому числі в частині реалізації просвітницьких заходів, організації виробничого навчання, дотримання законодавства про безпечність харчових продуктів, виконання норм і стандартів харчування школярів тощо. Реалізацію реформи на практичному рівні забезпечують кілька державних органів, обласні адміністрації, громади, керівники органів управління освітою, педагоги, велику допомогу надають міжнародні партнери та представники громадськості.

Ще у 2021 році за участі МОН, МОЗ, Держпродспоживслужби, Центру громадського здоров’я розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо». Платформа містить всю ключову інформацію про реформу, нормативно-правову базу, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо. Нині реалізується проєкт із створення кулінарних хабів, на базі яких здійснюватиметься підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації кухарів. Такі структури функціонують на базі спеціалізованих закладів професійної освіти.

Директор Інституту педагогіки НАПН України академік Олег Топузов розказав, що сучасний педагогічний працівник має володіти необхідними знаннями та компетентностями у сфері підтримки безпечного освітнього середовища, зокрема – регулярно вивчати нормативно-правові та методичні документи у сфері безпеки закладів освіти, а також підтримувати високу культуру виконання відповідних норм. Олег Топузов підкреслив, що Національна академія педагогічних наук на постійній основі надає методичну та інформаційну підтримку з усіх питань функціонування закладів освіти, у тому числі в частині забезпечення (підтримки) безпеки закладів освіти та реформи шкільного харчування.

«Питання безпеки закладів освіти та забезпечення рівних, належних і безпечних умов здобуття освіти та організації безпечного освітнього середовища є особливо актуальним у зв’язку з військовою агресією рф проти України. Якщо казати відверто, то рівень безпеки окремих закладів освіти, зокрема в частині організації безпечного освітнього середовища, є недостанім. Одним із проявів цього явища є недостатня увага до виконання санітарного законодавства на територіях деяких закладів освіти. Ми маємо в першу чергу навчити людей – практичних педагогів, вчителів, методистів, працівників органів управління освітою – працювати в умовах сучасних викликів, на основі чинної нормативної бази. Держпродспоживслужба в межах компетенції виконує низку системних і серйозних кроків, спрямованих на підтримку безпеки закладів освіти. Цю роботу ми виконуємо спільно з колегами з інших відомств. Особливий фокус уваги – реформа шкільного харчування. Зроблено дуже багато правильних і корисних кроків. Але варто пам’ятати, що відповідальність за реалізацію реформи несе не лише держава. Говорячи бюрократичною мовою, за безпечність та якість шкільного харчування, згідно вимог законодавства, у першу чергу відповідають оператори ринку, що здійснюють організацію харчування дітей в закладах освіти», - зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux