Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області з робочим візитом, під час якого провів нараду з ключових питань діяльності, а також ознайомився із поточним станом цифровізації управлінських процесів.
Серед питань, що розглядалися на нараді та під час робочих обговорень: поточний стан епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя, цифровізація управлінських процесів (зокрема, в частині підтримки електронного діловодства), контроль за регульованими цінами (у тому числі в закладах аптечної мережі), організація та проведення навчальних заходів, підготовка до щорічного оцінювання державних службовців, підвищення ефективності роботи районних управлінь, інформування громадськості та громадян про результати діяльності, виконання завдань і заходів щодо ідентифікації тварин, використання матеріальних та нематеріальних форм стимулювання співробітників до сумлінної праці, взаємодія із закладами вищої освіти.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука здійснюється комплекс заходів, спрямованих на імплементацію в роботі кращих практик країн ЄС, у тому числі в частині організації моніторингової роботи за дотриманням законодавства у сферах ветеринарної медицини, безпечності харчових продуктів, захисту та карантину рослин. Під час засідання колегії, яка відбулася 12 вересня 2025 року, ретельно опрацьовано документи, що визначають стратегічний розвиток всієї системи Держпродспоживслужби. Уважно опрацьовуються пропозиції територіальних органів, спрямованих на гарантування інституційної спроможності системи Держпродспоживслужби в умовах прояву сучасних біологічних викликів. Продовжується розробка перспективних рішень щодо подальшої цифровізації всіх ключових управлінських процесів. Зокрема, здійснюється проектування нормативно-правових актів для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційних систем.
Начальник Головного управління Володимир Коваль повідомив про ключові результати роботи Головного управління, у тому числі в частині протидії ризикам біологічної природи в умовах воєнного стану. Забезпечено впровадження ефективних управлінських практик, що дало змогу, не дивлячись на обмеженість наявних ресурсів, забезпечити сумлінне виконання ключових завдань. У фокусі уваги – протиепізоотична робота, з огляду на поширеність сказу та інших інфекційних хвороб тварин на території низки країн Євросоюзу.
Окрім того, учасники наради обмінялися думками щодо організації роботи з висвітлення діяльності територіального органу та інших установ Держпродспоживслужби.
Також Сергій Захарін оглянув приміщення Головного управління та поспілкувався із співробітниками, дав відповіді на низку запитань.
“Працівники Держпродспоживслужби Волині працюють в умовах надзвичайних безпекових загроз. Йдеться, в першу чергу, про поширення інфекційних хвороб тварин на територіях низки європейських країн. Наше завдання – сумлінно виконувати усі протиепізоотичні заходи, що передбачені вимогами законодавства та методичними документами. Не дивлячись на об’єктивні складнощі, на підконтрольній території стан епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя є задовільним. Наші фахівці ефективно протидіють наявним біологічним викликам. Також в області суттєво покращено показники ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин, що є запорукою для підтримки належної простежуваності харчових продуктів”, - зазначив Сергій Захарін